Čas od času na mě přijde chuť na kari. Karíčko. Zničehonic. A s tím nejde udělat nic jiného, než ho rychle uvařit. Naštěstí naše paluba B je zatím stále dobře zásobena, takže vyhrabu všechno možné koření a zeleninu, když je, i nějaké to maso a velký kastrol. Tentokrát mi vyšlo toto:
8 kuřecích paliček
1 bílý jogurt 220 ml
1 polévková lžíce červené kari pasty
olej
1 velká mrkev
2 velké stonky řapíkatého celeru
kus fenyklu
3 šalotky nebo 1 cibule
3 stroužky česneku
kousek zázvoru, asi jako vlašský ořech
1 zelená paprika
1 červená chilli paprička
plechovka cizrny
plechovka drcených rajčat
plechovka kokosového mléka
1 kávová lžička:
černá hořčice
římský kmín
fenugrec (pískavice) celý
koriandr semínka
2 kávové lžičky biryani massala
pár kari lístků
šťáva z limety
sůl
Den předem (nebo aspoň dvě hodiny) smícháme jogurt s kari pastou, obalíme v něm kuřecí paličky a necháme marinovat.
V den D nebo hodinu H cibuli nakrájíme na plátky, česnek, papričku a zázvor nasekáme na drobné kousíčky. Ostatní zeleninu nakrájíme
na větší kousky. Rozehřejeme v kastrolu olej a vrhneme do něj cibuli, česnek, papričku a zázvor. Chvilku pražíme. Pak přidáme hořčici, pískavici, koriandr a kari lístky a zase chvilku smažíme. Přisypeme zbylé koření, přidáme maso, zeleninu, zalijeme plechovkou rajčat, plechovkou kokosového mléka, naředíme trochou vody, osolíme a dusíme pod pokličkou, až jsou zelenina a maso měkké. Pokud se vám zdá omáčka řídká, nechte ji chvíli bublat bez pokličky. Ochutnáme, dosolíme, přidáme šťávu z limety.
Jíme horké, s rýží, s okurkovou raytou a s plackami. Není to už vůbec indické, ale dobře se k mému kari hodí rulandské šedé :- ).
Dobrou chuť!