Už dlouho jsem vás neoblažila žádným perským receptem! A protože rebarbora roste jako z vody, rozhodla jsem se pro Khoresht Rivas – masové ragú s rebarborou. Jak už jsem psala dříve, perská kuchyně je nápaditá a bohatá na suroviny, ale nepoužívá moc koření a já mám kořeněná jídla ráda, takže jsem si trochu přimyslela, čím tenhle khoresht ovonět. Nelekejte se divné kombinace, maso s kořením a rebarborou jdou senzačně dohromady. Použít můžete jehněčí, asi i kuřecí nebo krůtí maso, ale s tou vepřovou pečení, co jsme měli my, to bylo velice harmonické!
Pro 6 strávníků
600 g jehněčího nebo vepřového masa (použila jsem vepřovou pečeni)
1 cibule
1 polévková lžíce medu
olivový olej
400 g plechovka drcených rajčat
400 ml kuřecího vývaru
1 bobkový list
1 kávová lžička skořice
2 kávové lžičky ras-el-hanout
1 kávová lžička mletého kardamomu (nebo podrcená semínka)
2 kávové lžičky kurkumy
špetka šafránu
2 – 3 řapíky rebarbory
1 polévková lžíce citrónové šťávy
2 hrsti sušených brusinek
hrst máty
hrst petrželky
sůl, pepř
Šafrán namočíme do půl deci teplé vody.
V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, pokrájenou na kostičky s medem. Přidáme všechno koření kromě šafránu, zamícháme a necháme chvíli opékat.
Přidáme maso, nakrájené na kostky a mícháme, aby se pěkně obalilo v koření. Osolíme a opepříme podle chuti. Přilijeme rajčata a potom vývar, tak, aby bylo maso právě potopeno. Necháme dusit asi hodinu na mírném plameni odkryté, přikryjeme, pokud se nám zdá, že omáčka moc rychle houstne. Pravidelně mícháme.
Přidáme nasekanou petrželku a mátu, přilijeme namočený šafrán, promícháme a dusíme ještě 45 minut. Tak deset minut před koncem dušení přidáme rebarboru, pokrájenou na kousky, citrónovou šťávu a brusinky.
Podáváme horké s rýží, plackami a omáčkou z jogurtu, máty, česneku a špetky soli.