Měla jsem krásné pevné modré blumy. Půlku jsem jich snědla hned a z druhé udělala tenhle improvizovaný koláč s blumami a ořechovým krémem ze zbytků, co jsem našla ve špajzu. K našemu dnešnímu krkonošskému obědu (kulajda a bramboráky se zelím) se hodil přímo výtečně. Těsta je trochu víc, zbytek můžete zmrazit na jindy, nebo z něj nadělat třeba malé sušenky.
Pro obdélníkovou formu 12 x 36 cm nebo malou kulatou koláčovou, průměr tak 22 cm
6-7 velkých blum, vypeckovaných, nakrájených na osminky
Na křehké těsto:
150 g hladké mouky
100 g studeného másla (v nouzi lze použít i Heru, jako jsem musela dneska já)
50 g cukru moučky
1 žloutek
špetka soli
pár lžic studené vody
Na krém:
50 g rozemletých ořechů (dala jsem směs vlašských a zbyteček griliáše z pistácií)
50 g cukru krupice
50 g másla
25 g hladké mouky
1 vejce
špetička soli
trochu drobenky (nemusí být)
Mouku si dáme na vál, doprostřed nasypeme cukr, uděláme důlek, do něj dáme žloutek, dokola nakrájíme máslo a za pomoci trochy studené vody rychle zpracujeme těsto. Hned ho na pomoučeném vále vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou a uložíme do lednice odpočívat. Po asi hodině rozehřejeme troubu na 180°C, na těsto položíme alobal, přeheneme ho i přes kraje, aby se nám nesesunuly dolů a zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem apod. Pečeme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme ovoce a krém. Do mísy dáme cukr a máslo a šleháme (přidáme trošičku vařicí vody, ale opravdu jen slzu), až směs zbělá. Přidáme vejce, zase chvíli šleháme, přidáme ořechy, mouku a rozmícháme.
Předpečený korpus potřeme krémem, poklademe osminkami blum, jak se nám líbí, posypeme drobenkou, máme-li a chceme-li, a pečeme ještě 25 minut. Ke konci můžeme snížit teplotu na 160°C a pustit horkovzduch.
Dobrou chuť!