Dnes si dáme něco sladkého a čokoládového. Koláč s jemným pudinkem a ještě jemnější smetanou, opravdu delikátní záležitost. Můžeme ho vyrobit v klasické koláčové formě o průměru asi 26 cm, nebo si udělat malé koláčky, třeba ve formě na muffiny. Důležité je koláč připravovat nejméně několik hodin předem, ještě lépe den předem, protože musí pořádně ztuhnout v chladu.
Koláč s čokoládovým pudinkem a šlehačkou
formu na koláč nebo na muffiny si vyložíme alobalem tak, aby po stranách přečuhoval, abychom po zatuhnutí mohli koláčky snadno vyndavat.
Na sušenkový základ:
200 g čokoládových sušenek
50 g rozpuštěného másla
Na čokoládový krém:
700 ml mléka
250 ml tučné smetany
100 g cukru
3 polévkové lžíce kakaa
1 a půl polévkové lžíce škrobové moučky (Maizena, Gustin)
3 plátky želatiny
80 g tmavé čokolády
40 g hrubě podrcených pistácií (můžeme vynechat)
Na dokončení:
200 g šlehačky
jemně namleté pistácie a jedna rozdrobená čokoládová sušenka
Sušenky rozdrtíme v mixéru najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu napěchujeme pomocí dna skleničky do koláčové formy, vytvoříme zvýšené okraje a dáme ztuhnout do lednice.
Želatinu namočíme do misky se studenou vodou. Ve smetaně rozmícháme kakao a škrobovou moučku, mléko dáme do většího kastrůlku, přidáme smetanu s kakaem a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme čokoládu a vymačkanou želatinu. Rozmícháme pořádně, úplně dohladka a necháme trochu zchladnout. Pak krém nalijeme na sušenkový základ, můžeme posypat podrcenými pistáciemi, a znovu dáme do lednice chladit. Ušleháme smetanu, rozetřeme na povrch koláče, ozdobíme rozdrobenou sušenkou a mletými pistáciemi. Necháme nejlépe několik hodin zatuhnout v lednici. Krájíme nožem, namočeným do horké vody.