Koláč s houbami, oříšky a sýrem mimolette

Koláč s houbamiDnešní koláč vypadá jako obyčejný slaný koláč, ale je trochu jiný. Do těsta na korpus jsem přidala strouhaný sýr mimolette, to je taková ta koule šedá a vrásčitá na povrchu a krásně oranžová uvnitř, a římský kmín. Použít se dá i jiný vyzrálý sýr, gouda, gruyère, beaufort… Houby jsou sanosebou nejlepší čerstvé z lesa, ale jelikož to je momentálně nedostupné, vystačíme si se žampiony, hlívou, shitake. A navíc je v náplni mrkev! Jestli jsem v něčem dobrá, tak v popularizaci mrkve napříč národy. A už se mi i věří :-). Kdysi by se kombinace houby a mrkev dočkala leda úšklebku, dnes je to už opatrně vyčkávavý úsměv a pořád se to zlepšuje. Takže se nebojte a hurá do toho. Koláč je dobrý jak teplý, tak studený, dokonce i druhý den z lednice byl pořád vynikající. A málem jsem zapomněla, že inspiraci jsem našla v jednom čísle časopisu Saveurs, ale už si nepamatuji , v jakém. Tak tady je recept:

Koláč s houbami, oříšky a sýrem mimolette

pro koláčovou formu o průměru 25 cm

Na těsto:
220 g hladké celozrnné mouky
50 g strouhaného mimolette
120 g másla
1 polévková lžíce římského kmína
3 polévkové lžíce studené vody

Koláč s houbamiNa náplň:
650 g hub podle sezóny
3 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g strouhaného mimolette
2 hrsti lískových oříšků
250 g lučiny
1 vejce
2 polévkové lžíce kysané smetany
olivový olej
sůl, pepř
posekaná petrželka

Všechny suroviny na těsto rychle zpracujeme, ať už ručně, nebo v robotu, hned vyválíme na pomoučené ploše na velikost koláčové formy, vložíme do formy a propícháme dno vidličkou. Uložíme na hodinu do lednice.

Troubu zahřejeme na 120°C. Oříšky nasypeme na plech a necháme v troubě asi deset minut opražit. Vsypeme do utěrky a promnene, abychom odstranili  slupky. Necháme vychladnout a obrácenou stranou paličky na maso oříšky podrtíme na velké kusy.Koláč s houbami

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Mrkev nastrouháme nahrubo. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli a česnek. Přidáme polovinu hub, chvilku restujeme, přidáme mrkev, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se neodpaří všechna tekutina a zelenina se nezačne  trochu opékat. Odstavíme.

Troubu zahřejeme na 180°C.

Koláčovou formu vyndáme z lednice, těsto zakryjeme alobalem, zatížíme suchými fazolemi a předpečeme asi 12 minut. Mezitím smícháme lučinu, smetanu a vejce, přidáme houby s mrkví, část petrželky, nastrouhaný sýr. Ochutnáme, dochutíme případně a směs rozetřeme na předpečený korpus (alobal a fazole předtím sundáme :-).Pečeme cca 30 minut.

Před koncem pečení znovu zahřejeme olej na pánvi, opečeme zbylé houby dozlatova, přidáme opražené oříšky a petrželku, osolíme, opepříme a hotový koláč touto směsí posypeme. Podáváme se zeleným salátem a červeným burgundským například. Koláč s houbami

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.