Každému se někdy stane, že po víkendovém vaření v lednici zbydou různé pozůstatky jídel, zdánlivě nekompatibilní. Pro takové případy jsou tady slané koláče. Protože jak říká můj syn – to se to vaří, když jsou dobré zbytky. Mně zbyl špenát, kousky kuřecího masa a panenky, pár patiček různých sýrů a velká hrst opečených brambor. Tak vznikl koláč se špenátem, brambory a masem.
Na těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
trochu ledové vody
sůl
Mouku dáme na vál, osolíme špetkou soli, doprostřed uděláme důlek, okolo nastrouháme studené máslo, do důlku nalijeme tak tři lžíce vody, rozmícháme, aby nám nevytekla a pak rychle zpracujeme těsto, až nám vznikne hladká koule. Hned vyválíme kolo, kterým vyložíme koláčovou formu o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a necháme v chladnu hodinu odpočinout.
Na náplň:
několik lžic podušeného listového špenátu
dvě hrsti opečených brambor ze včerejška nakrájených na kostičky
2 velká rajčata
odřezky masa, které se jinam nehodily
1 cibule
2 stroužky česneku
čerstvý tymián, saturejka, naťová cibulka
sůl, pepř
1 kelímek kysané smetany
1 vejce
80 g strouhaného sýra
Kousky masa pokrájíme na přibližně stejnou velikost, osolíme, opepříme a opékáme zprudka na pánvi. Přidáme česnek a cibuli, restujeme, přidáme pokrájená rajčata, brambory, bylinky a chvilku bez pokličky podusíme. Směs nesmí obsahovat moc tekutiny, restujte při vyšší teplotě, aby se pěkně odpařila.
Troubu zahřejeme na 180°C. Formu s těstem překryjeme alobalem, na něj nasypeme suché fazole, čočku nebo hrách a s touto zátěží těsto předpečeme 15 minut. Sundáme alobal s luštěninami (necháme je vychladnout a příště je můžeme použít znovu), na těsto rozprostřeme směs masa, rajčat a brambor, rozmístíme na ni polovinu špenátu, potřeme všechno smetanou, rozmíchanou s vejcem a polovinou sýra (můžeme lehce osolit a opepřit), navrch dáme zbytek špenátu, posypeme sýrem, pokame olejem a položíme kolečka rajčat na ozdobu. Pečeme 35 minut. Podáváme se salátem z polníčku, ochuceným jenom citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.
Dobrou chuť!