Dnešní recept už spoustu let patří u nás doma k nejoblíbenějším. Přišli jsme k němu náhodou. Kdysi, v době, kdy ještě v televizi nevařil každý, dokonce to bylo ještě v době „před Jamiem“, běželo pár sérií o vaření s různými kuchařskými hvězdami. Jednou z nich byl britský kuchař Ainsley Harriot. Jeho pořady byly děsně zábavné, protože on sám je zábavný a navíc jeho recepty byly kouzelně jednoduché, ale zároveň úchvatné. Při vaření tančil, řehtal se a vůbec dělal nejrůznější pitomosti. Tohle jídlo vařil někde v karavanu na rybách, pršelo (bylo to v Anglii, no) a já si recept zapamatovala, ale nezapsala. Nikdy potom už jsem ho nikde nenašla, takže dneska je to vlastně poprvé, co si ho zapisuji i pro sebe. Protože se musím spoléhat jen na svou paměť, nemůžu zaručit, že je to originál, ale můžu zaručit, že dobré to je. Omáčku si můžete doladit přidáním buď více, nebo méně zavařeniny (s tou rybízovou zavařeninou je to dokonce ještě lepší, než s brusinkami), ale nepřehánějte to s délkou pečení masa, aby zůstalo křehké. A omlouvám se, že fotky nejsou nic moc, spěchala jsem a světlo bylo chabé. Ještě jsem si vzpomněla, že původně možná v receptu byla i cibule, přidaná před jablky do pánve a možná trochu cidru na rozpuštění připečených kousků. Kdyby někdo věděl, jak to doopravdy je, napište. Tak tady jsou konečně kotlety podle Ainsleyho:
Pro 4 strávníky:
4 plátky z vepřového karé, bez kosti, o tloušťce asi 2 cm
3 pěkná červená jablka
1 kelímek kysané smetany
2 vrchovaté lžíce zavařených brusinek (nebo 1 lžíce rybízové marmelády)
30 g másla
sůl, čerstvě mletý pepř
Na kaši:
asi 10 velkých brambor
30 g másla
100 ml mléka (možná i víc)
sůl
Maso jen lehoučce naklepeme, opepříme a necháme odpočívat. Troubu zahřejeme na 100°C.
Oloupané a pokrájené brambory dáme vařit do osolené vody na 25 minut. Po uvaření slijeme vodu, do hrnce přidáme studené máslo a přiklopíme pokličku. Ohřejeme si mléko až k varu. Brambory s máslem, které se mezitím rozpustilo, rozšťoucháme buď ručně šťouchadlem, nebo je proženeme lisem (moulin à légumes) a potom už jen vařečkou přimícháváme po troškách horké mléko, dokud nedosáhneme kýžené hustoty. Dosolíme, znovu pečlivě promícháme a uchováme v teple (třeba v té zahřáté troubě).
Jablka umyjeme, osušíme a NEloupeme! Rozkrojíme je na čtvrky, vykrojíme jádřince a jablíčka nakrájíme na osminky.
Na pánvi rozehřejeme máslo s kapkou oleje, maso ze všech stran osolíme hrubou solí a zprudka opékáme z každé strany maximálně 3 minuty. Stáhneme pánev z ohně, maso přemístíme do zapékací misky, přetáhneme alobalem, přeloženým nadvakrát a dáme odpočinout ke kaši do trouby.
Na pánvi, kde jsme opékali maso, opečeme osminky jablek z obou stran dozlatova. Vyjmeme na misku, ve výpeku rozmícháme kysanou smetanu a buď dvě lžíce brusinek, nebo lžíci zavařeniny z červeného rybízu. Ochutnáme, dochutíme, vložíme do máčky jablíčka a maso i se šťávou, kterou během odpočinku pustilo.
Podáváme s bramborovou kaší a trochou brusinek. Dobrou chuť!
2 komentáře
Moc dobré to včera bylo. Před jablky jsem dala do pánve trochu šalotky. Do omáčky jen úplně maličko rybízové zavařeniny a neodolala jsem a přihodila pár kaprlat – příště je ale vynechám, chuť to posunulo trochu jinam.
Díky, díky! Fakt to nechce nic přidávat (tedy kromě té cibule, o které už nevím, jestli tam nemá být :-) ).