Zdravím všechny po dlouhé pauze a děkuji, že jste vydrželi. S hlavou provětranou vám zase budu psát o svých kuchařských pokusech. Dnes o jednom ikonickém moučníku z francouzské Bretaně.
Kouign aman (čteme kuň aman) v tajemné a neproniknutelné bretonštině znamená koláč (kouign) s máslem (aman). A to přesně vystihuje podstatu tohoto moučníku. V Bretani je máslo a cukr, případně karamel, základem všech neskutečně dobrých dezertů. Pokud se vám v následujícím receptu bude zdát másla a cukru moc a chtěli byste při pečení ubrat, nedělejte to. Upečete sice dobrou buchtu, ale ne kouign aman. Kouign aman se liší v každém městečku a vesnici – někde ho dělají placatější, někde je víc nadýchaný. Záleží na délce kynutí – delší doba kynutí poskytne placku plošší, kratší kynutí udělá z vašeho kouign amanu bochánek.
Na kulatou formu s vyšším okrajem o průměru 26 cm – ne dortovou s odnímatelným dnem, máslo by při pečení vyteklo
280 g hladké mouky
20 g hladké mouky na vyválení
10 g čerstvého droždí
200 ml vlažné vody
200 g slaného másla
200 g cukru krupice
Přípravíme si z vody a droždí kvásek – droždí rozdrobíme do vlažné vody a necháme v zakrytém hrnku na teplém místě vzejít, trvá to asi deset minut.
Mouku v míse zpracujeme s kváskem na pružné těsto, ručně nebo s pomocí robota, můžete použít i domácí pekárnu. Mezitím, co těsto kyne, což trvá asi dvě hodiny, si necháme povolit máslo a 160 g promícháme se 160 g cukru. Zbylým máslem vymažeme formu (kousek si necháme na pomaštění vršku koláče), kterou pak vysypeme zbytkem cukru. Dáme do chladna, než připravíme koláč.
Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, několikrát ho dlaní zmáčkneme a pak ho rozválíme na co nejtenčí a největší obdélník. Obdélník pomažeme máslem, rozmíchaným s cukrem. Po obvodu těsta necháme 2 cm volné. Těsto složíme třikrát na šířku, rozválíme znovu trochu, pomažeme a znovu složíme natřikrát. Těsto dáme do misky, přikryjeme fólií a necháme 30 minut v lednici.
Po půl hodině těsto vyndáme, rozválíme ho na kulatou placku a vyložíme jím vymazanou formu. Necháme dalších 30 minut kynout při pokojové teplotě.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Placku seshora ještě poklademe kousky másla, posypeme cukrem a pečeme 25 – 30 minut. 10 minut před koncem pečení občas koláč potřeme rozpouštějícím se máslem. Koláč musí být pěkně zlatý a zkaramelizovaný.
Nejtypičtější bretonský moučník je nejlepší vlažný, vychladlý se dá ohřát na chvíli v troubě nebo mikrovlnce.
Dobrou chuť!