Koukouvagia neboli salát Dakos

Koukouvagia neboli salát DakosKoukouvagia neboli salát Dakos – recept na salát, typický pro Krétu a ideální pro letní večery. Název Dakos chápu, ten se odvíjí od toho, že základem salátu jsou krétské suchary dakos (které my nahradíme naším chlebem), ale koukouvagia znamená sova, tady mi souvislost uniká :-). Nejlepší je, když máte pěkná zralá rajčata, utržená na sluníčku v zahradě, ale jde to i s rajčaty z plechu, pořiďte si ale ta nejlepší, která můžete sehnat. Stejně tak olivový olej, sýr můžete použít i balkánský, i když s dobrou Fetou to bude lepší. Neuvádím množství surovin, záleží na chuti každého, ale nešetřete ničím.Koukouvagia neboli salát Dakos

několik krajíců staršího chleba
zralá rajčata, oloupaná nebo rajčata v plechovce
Feta nebo balkánský sýr
olivy
olivový olej
sušené oregáno

Chléb nakrájíme na větší kostky a necháme ho v troubě nasucho opéct, spíš jen osušit, neměl by se zabarvit. Sýr nastrouháme na struhadle s většími otvory. Rajčata rozmixujeme krátce v mixéru, nebo je nadrobounko posekáme nožem.

Kostky chleba rozdělíme na talíře a opravdu bohatě je polijeme olivovým olejem, promícháme a necháme chviličku prosáknout.  Na kostky navršíme lžící drcená rajčata, posypeme sýrem, olivami a nakonec posypeme sušeným oregánem. Ještě jednou pokapeme olivovým olejem a hned konzumujeme, nejlépe se skleničkou suchého červeného.
Koukouvagia neboli salát Dakos
Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

4 komentáře

  • wydra napsal:

    Checht, dozvidam se nazvy jidel, ktera bezne delam. Tohle silne oblibuju, ale micham fetu s tvarohem vetsinou nebo dam jenom tvaroh. Znas moji vasen pro hrudkovy tvaroh slovensky :-) Tyhle salaty strasne rada snidam.
    Smeju se, jak ti ten Labuznik neda spat :-) Ja bych se tam taky vratila, ale podminky se nevratej a lidi taky ne, takze v tomhle pojeti se jen obcas podivam jestli naaaahodou tam nepristal nejaky zajimavy recept. Az zase budu dealat tenhle, dam ti fotku a pochvalu. Mam totiz fetu az z Dubaje :-)

  • wydra napsal:

    Az na to, mila Zebuše, že ta feta je i na mě moc slaná a já ji nenaředila tvarohem, bylo to jedinečný. Na olivy jsem zapomněla a snad jsem to bazalkou nezabila. Dneska budu dělat pro hosty, fetu smicham s hrudkovým tvarohem slovenským. Příští už si koupím jiný sýr. Tenhle byl doma po ruce. Máv!

  • Petra napsal:

    Díky, díky. Zkus to někdy s balkánem, ale ono taky záleží, na jak slaný narazíš. Tak ať je návštěva spokojená!

  • Eja napsal:

    Jak jsem psala na L., jednoznačně feta. A náznak citrusové chutě – špryc citronového oliváče. Jednoznačně jídlo když není nic doma, je pozdní večer a honí mlsná. Tohle nezklame.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.