Na přípravu tohoto jídla můžete samosebou použít i jiná játra, třeba kuřecí, nebo i telecí, nakrájená na plátky, ale králičí mají tak akorát velikost a pevnost a jemnou, nasládlou chuť. Tady je recept na králičí játra s červenou cibulí na portském víně a s půlkami pečených jablíček:
pro 2 strávníky jako hlavní chod nebo pro 4 jako předkrm
500 g králičích jater
3 červené cibule
4 pevná kyselejší jablka
1 dcl červeného portského vína
sůl, čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce nasekané petrželky
30 g másla
lžíce oleje
trochu rybízového džemu nebo brusinek
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Játra očistíme, necháme ve větších kouscích, opepříme bohatě čerstvě mletým pepřem a necháme v misce chvilku odležet. Nesolíme! Mezitím oloupeme jablka, rozpůlíme je napříč, jako když o Vánocích hledáme hvězdičku, nožem vyřízneme jádřinec, půlky jablek naskládáme do zapékací misky, tak, aby se nedotýkaly, poprášíme trochou třtinového cukru, na každou půlku položíme kousíček másla a dáme péct na 20 minut.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, do horkého vložíme játra a zprudka opečeme z obou stran, až játra zhnědnou. Osolíme a přidáme k játrům cibuli. Zamícháme a játra vybereme na misku. Cibuli chvíli restujeme, až začne jemně hnědnout, zalijeme portským a necháme víno odpařit. Do omáčky vrátíme maso a přidáme kousek studeného másla. Nakonec vsypeme nasekanou petrželku.
Na nahřátý talíř položíme dvě půlky pečených jablek, do každé půlky dáme trochu džemu nebo brusinek, obložíme játry a orestovanou cibulí.
Podáváme s čertsvým chlebem nebo světlou bagetou.
Dobrou chuť!
7 komentářů
Zebuše, znáš játra s mátou? Rikala mi jedna znama, ze ztratila recept na franc jatra s matou, foneticky „šamfena“. Sice jsem nejaky recept na jatra s matou nasla, ale ty jiste das fundovanou odpoved!? Tydle kralikovy se mi taky libej, jatra ja rada.
To je záhadný název, wydruško :-). To myslí ta tvoje známá nějaký játra na způsob libanonskýho mezze, nebo spíš foie gras s mátovou omáčkou nebo želé? Vůbec nevím… Popiš něco víc!
Vic nevim, ale byla to jatra normalni, naslano, takhle to vyslovila ten nazev. Podle me, co jsem nasla, jen asi jatra na cibulce a pak do nich mata. Ona si proste vic nepamatuje. Zabiiiiiiit, vid? :-)
1 kg kuřecích jater, nakrájet na malé kostičky 2 cibule, drobně nakrájet 2 lžíce citrónové šťávy 2 lžíce drobně krájených lístků máty ½ lžičky pepře sůl
V míse smíchat játra, cibuli, citrónovou šťávu, pepř, dát na 2 hodiny do ledničky. Směs vyndat z ledničky a nechat stát 30 minut. Ve větší pánvi rozpálit olej, až se z něho začne kouřit, přidat všechnu směs, promíchat, až játra změknou. (Játra se budou částečně dusit.) Pánev odstavit z plotny, játra osolit, vmíchat mátu. Prezentace: směs dát do misky, zalít 1 lžící olivového oleje.
Tak jsem ji donutila ten recept nasla a tohle mi poslala. Co tomu rikas?
ten puvodni nenasla, ale nasla tohle. Tak treba se ti to bude taky aspon trochu zamlouvat. kdyby ten puvodni nekdy nasla, posle.
Zdravím. Takhle nějak bych to udělala, vypadá to výborně! Právě jsem ti chtěla psát – prováděla jsem důkladnou rešerši :-), ale nic speciálního s mátou jsem nenašla (zato jsem si připomněla jeden alžírskej játrovej recept, kebda mchermla, játra v rajčatové omáčce s petrželkou, brzy přidám).
Ještě by mě zajímal ten pravej název :-)).