Dnešní recept – králík na cidru – je velmi jednoduchý, ale navzdory jednoduchému postupu získáme jídlo moc zajímavé chuti. Stejným způsobem bychom mohli připravit i kuře, jediná nezbytná přísada, kterou nemůžeme vynechat je francouzský jablečný cidre. Dnes už se dá koupit i v Česku, dokonce i cidre český, vyráběný místními nadšenci ze cidrerie.cz . Nezkoušela jsem nikdy nahradit francouzský cidre lépe dostupným anglickým ciderem, protože mi připadá, že rozdíl v chuti je značný, v anglickém cideru nejsou jablka tak výrazná a víceméně se spíš podobá světlounkému pivu, kdežto francouzská verze bývá méně perlivá a celkově připomíná spíš šumivé víno s krásnou zlatou barvou a jasnou chutí zralých jablek.
Ale v kuchyni je možné všechno, takže králík na cidru může být asi i králík na cideru. Nebude to ale ono :- ). Tak dost řečí a tady je recept:
Pro 4 strávníky
4 králičí stehna
250 g šalotek
300 ml cidru
100 ml vývaru
100 ml octa z cidru (nebo vinného octa)
1 snítka rozmarýnu
hrst bylinek (tymián, oregáno, saturejka)
2 bobkové listy
2 stroužky česneku vcelku
slunečnicový nebo jiný neutrální olej
sůl, pepř
kousek másla
Troubu rozehřejeme na 200°C.
Králičí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je z obou stran, opepříme. V těžším kastrolu rozehřejeme olej, opečeme stehna dozlatova. Můžeme v této chvíli stehna oflambovat malou skleničkou calvadosu, ale není to nutné. Opečené maso zalijeme cidrem, přidáme svazek bylinek, česnek, necháme povařit, pak přilijeme vývar, přiklopíme a dusíme v troubě asi hodinu.
Mezitím si pokrájíme šalotky na hrubší plátky, dáme je do kastrůlku s octem a vaříme tak dlouho, až se všechen ocet odpaří a zůstane jen cibule, která se začíná přichytávat dna.
Vytáhneme králíka z trouby, přidáme do omáčky šalotku a dusíme ještě 15 minut.
Maso a bylinky vyjmeme z omáčky, pokud je moc řídká, necháme ji zredukovat, nakonec přidáme kousek studeného másla a hned podáváme s opečenými brambory nebo bagetou, omáčku by mohla dobře doplnit pečená jablka.