Dnešní recept je kraťoučký. Ale vynikající. Asi jste si všimli, že se tu moc často neobjevují mořské plody. Můj názor je, že tyhle věcičky by se měly jíst jen tam, kde se dají čerstvé vytáhnout rovnou z moře. Tentokrát jsem udělala vyjímku, protože krevety, které jsem náhodou potkala, vypadaly skoro jako vytažené z moře. Takže pro ty, kdo nejsou tak ortodoxní odmítači dovážených mořských potvor, je tady tenhle jednoduchý recept – krevety s citrónem a chilli. Příprava trvá jen pár minut, ale výsledek je skvělý. Místo petrželky můžete použít třeba i fenyklovou nať. Tady je recept:

Krevety s citrónem a chilli
pro 3 – 4 strávníky (nebo pro dva, podle toho, jak moc máte krevety rádi :-)
asi 16 velkých krevet
asi centimetrový plátek čerstvého zázvoru, jemně nasekaný
2 stroužky česneku, na jemné plátky nebo kostičky
2 až 3 chilli papričky, posekané nadrobno (podle chuti, můžete dát méně, nebo více)
1 žlutý citrón
petrželka nebo fenyklová nať, posekaná
sůl, pepř
olivový olej
4 krajíčky chleba
Krevety vyloupeme a necháme jim ocásek, aby se dobře držely. Pokud máme krevety už vyloupané, tato fáze odpadá.
V pánvi, nejlépe litinové, rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje. Když je olej opravdu hodně horký, přihodíme zázvor, česnek, chilli a krevety. Restujeme rychle asi 3 minuty. Snížíme teplotu, přilijeme šťávu z jednoho citrónu, přidáme petrželku a zbylý olivový olej. Zamícháme a stáhneme z ohně. Osolíme, opepříme, ochutnáme, je-li třeba, přikápneme trochu
citrónové šťávy.
Opečeme si krajíčky chleba na oleji, navrstvíme na ně krevetovou směs a podáváme se skleničkou třeba chardonnay. Dobrou chuť!

2 komentáře
A ty krevety jsi potkala kde???
V Holešovicích v tržnici!