Už jsme tu dlouho neměli nic od masa. Takže dnes pro vás mám varici na tisíckrát obehrané masové kuličky. Zkusíme si do nich přidat něco nezvyklého a něco exotického a nebudeme se bát, nerozpadnou se! Kuličky z hovězího masa se špenátem jsme našla v krásné knížce s názvem „Špenáte, miluji tě“ od Béatrice Vigot-Lagandré, kterýžto název docela dobře vystihuje můj vztah k této bylině. Tady je recept (a zapomněla jsem napsat, že kuličky jsou vynikající, teplé i studené):
Kuličky z hovězího masa se špenátem
500 g mletého hovězího masa
2 plátky bílého toastového chleba
100 g čerstvého špenátu
1 cibule
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 velká masitá rajčata
malý kousek čerstvého zázvoru (asi jako vlašský ořech)
velká hrst čerstvého koriandru
1 kávová lžička kurkumy
1 kávová lžička římského kmínu
špetka mletého kardamomu
sůl, pepř
olej
Cibuli nakrájíme na větší kousky, česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky, všechno dáme do mixéru, přihodíme pár lístků koriandru a rozmixujeme. Toastový chleba namočíme v misce s teplou vodou.
Špenát řádně omyjeme a nakrájíme na drobné proužky. Maso dáme do mísy, přidáme vymačkaný chleba, rozmixovanou směs a pokrájený špenát. Přidáme kurkumu, kmín, kardamom, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Vytvoříme asi dvanáct kuliček.
Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky.
V hlubší pánvi rozehřejeme pár lžic oleje a opečeme kuličky ze všech stran. Přidáme šalotku, chvilku restujeme, potom do pánve přidáme rajčata, lehce osolíme a dusíme asi deset minut.
Podáváme posypané nasekaným koriandrem, s podušeným špenátem a třeba s rýží. Dobrou chuť!