Dnešní recept není nic nového. Ale je hezky jarní, snad dokonce letní a moc hezky to ve výsledku vypadá. Jedná se vlastně o labneh, okapaný jogurt, který je ovšem ponechán v okapávajícím stavu o den nebo dva déle. Takže pojďme hned na recept:
Kuličky z okapaného jogurtu
400 ml bílého smetanového jogurtu
1 rovná kávová lžička soli
posekaná pažitka, petrželka, libeček, kerblík, prostě zelené bylinky
mleté chilli nebo piment d´Espelette
Umělohmotné sítko si vyložíme tenkým plátýnkem a umístíme ho nad hlubokou misku. Jogurt smícháme se solí a nalijeme ho do sítka. Přeložíme plátýnko přes, zatížíme talířkem a konzervou a necháme na chladném místě okapávat dva nebo tři dny.
Po uplynutí této doby sipřipravíme na prkénko drobně posekané bylinky a chilli nebo piment d´Espelette. Prkénko naolejujeme, naolejujeme si i ruce a vytváříme z jogurtu kuličky, které hned obalíme v bylinkách nebo chilli. Necháme ještě nejméně hodinu v lednici zatuhnout a podáváme s čerstvým pečivem a sklenkou suchého bílého vína!