Dnešní recept je čína, kterou v Číně skoro neznají. Nic to nemění na tom, že to je vynikající a rychlé jídlo, jen je to trochu legrační. Kuře generála Tso (ten doopravdy existoval, byl znám pod jménem Zuo (Tso) Zong Tang a žil v letech 1812-1885) vymyslel jeho kuchař, jenže brzy nato usoudil, že život v Číně není žádný med a emigroval na Taiwan a poté do Spojených států, kde jeho recept zdomácněl. Moc čínské to tedy není, ale je to fakt dobré! Tady je recept:
Kuře generála Tso
Pro 2 strávníky
2 velké vykostěné stehenní řízky
1 polévková lžíce světlé sojové omáčky
1 polévková lžíce vína ShaoXing (nebo světlého vermutu)
1 vejce
2 polévkové lžíce škrobové moučky
špetka soli, pepř
olej na smažení
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru (asi jako vlašský ořech)
5 sušených chilli papriček
2 jarní cibulky i s natí
1 červená tenkostěnná paprika (nemusí být)
Na omáčku:
1 polévková lžíce světlé sojové omáčky
2 kávové lžičky rýžového octa
1 vrchovatá kávová lžička rajčatového protlaku (nebo kečupu, chcete-li sladší chuť)
1 vrchovatá kávová lžička škrobové moučky
1 kávová lžička sezamového oleje
špetka soli
špetka cukru
100 ml vody
Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. V misce smícháme přísady na marinádu kromě škrobové moučky, přidáme maso, promícháme a necháme přes noc v lednici odpočinout. Jsme-li v časové tísni, stačí maso nechat odležet, zatímco připravíme zbytek jídla, ale není to úplně ono.
V jiné misce smícháme všechny přísady na omáčku. Čas od času zamícháme, aby se škrob neusazoval na dně misky.
Zázvor a česnek nakrájíme nadrobno, cibulku na špalíčky, papriku na čtverečky.
V hlubší pánvičce, ne příliš velké, rozpálíme vyšší vrstvu oleje. K marinovanému masu přidáme 2 lžíce škrobové moučky, zamícháme a maso po částech smažíme z obou stran dozlatova. Odkládáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk.
Ve woku rozehřejeme pár lžic oleje od smažení masa, orestujeme zázvor, česnek a chilli papričky. Přidáme cibulku a papriku, znovu krátce orestujeme, vyjmeme papričky (nebo ne :-), přilijeme promíchanou omáčku a 30 vteřin povaříme. Přidáme kousky masa a promícháme, aby se maso pěkně obalilo omáčkou. Hned podáváme s rýží.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Smála jsem se už při čtení úvodu…čínské to asi fakt moc není – ALE je to moooc dobré.
Tvůj věrný pokusný králík:-)
Děkuji za věrnost, milý Králíku! Budu se snažit tě i nadále inspirovat :-).