Dnešní recept jsem našla na svém oblíbeném webu un dejeuner de soleil, který je mi neustálým zdrojem inspirace. Kuře po římsku je úplně jednoduché na přípravu a úplně neobyčejně dobré na konzumaci! Podávat se dá teplé i vlažné a nejlépe jen s bagetou, která nemění chuť omáčky a se skleničkou suchého bílého vína. Tady je recept:
Kuře s paprikami po římsku
pro 6 strávníků
1 větší kuře rozdělené na 6 kousků
4 velké barevné papriky, s pevnou dužinou, nevodnaté
6 pevných zralých keříčkových rajčat
1 cibule
3 stroužky česneku
125 ml suchého bílého vína
asi 12 velkých zelených oliv
velká snítka čerstvého rozmarýnu
olivový olej
hrst posekané petrželky
sůl, pepř
asi 20 g másla
Naporcované kuře omyjme, osušíme, osolíme a opepříme. Papriky zbavíme semínek a bílých vláken, nakrájíme na velké proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek přepůlíme.
V kastrolu rozehřejeme pár lžic oleje a postupně opečeme kousky kuřete ze všech stran dozlatova. Zalijeme vínem a necháme ho téměř úplně odpařit. Vyjmeme maso z kastrolu, necháme víno ještě odpařit, až nezůstane skoro žádná tekutina, přidáme máslo, cibuli a česnek a orestujeme. Když se začne cibule zabarvovat, přidáme papriky a rozmarýn a necháme dusit asi deset minut. Občas promícháme, vrátíme do kastrolu kuře, rajčata, překrojená na polovinu, promícháme, přiklopíme a dusíme 50 minut. Občas zkontrolujeme, zda se kuře nepřipaluje, přilijeme lžíci nebo dvě vody, je-li třeba. Když je kuře měkké, vyjmeme ho z omáčky, kterou necháme vydusit do potřebné hustoty. Přihodíme do ní olivy, petrželku, vrátíme kuře a podáváme s bagetou.
Dobrou chuť!
1 komentář
S bagetou jsi měla pravdu – rýže nebo těstoviny i brkaše by asi taky šly, ale když jsem kousek bagety namočila jako testovací do kastrolu, na ostatní možné přílohy jsem rychle zapomněla…Pokud by někoho napadlo dát místo čerstvého rozmarýnu cokoli jiného – nedělejte to, ten je tam totiž docela důležitý.