Kuře pečené klasicky

Kuře pečenéPo Izidorovi je tu další úplně tradiční rodinný recept, tentokrát je to klasické kuře pečené. U nás se vždycky dělalo s česnekem a kmínem, ale občas na něj vysypu i jiné koření (dneska, jak je vidět z fotek, to bylo trochu sušenýh bylinek a rajčatových lupínků). Pokud nějaký kousek kuřete zbyde, nakrájí se i s kůží a smíchá s rýží, polije zbytkem šťávy, čímž vznikne nezaměnitelné rizoto :- ).

1 kuře
100 g uzené slaniny
3 lžíce sádla
4 stroužky česneku
1 cibule
kmín
sůl, pepř

2 plátky másla

Troubu rozehřejeme na 220°C.

Kuře omyjeme, rozpůlíme a ze všech stran osolíme, opeříme, potřeme česnekem a posypeme kmínem.

Do pekáče rozložíme plátky uzené slaniny, Kuře pečenéna ně položíme kuře kůží dolů (slanina zabrání tomu, aby se kůže při pečení přichytila ke dnu a při otáčení kuřete ji tudíž nestrhnete), přidáme kolem dokola sádlo, cibuli nakrájenou na osminky, na kuře položíme plátky másla, podlijeme tak 1 dcl horké vody a vložíme pekáč do trouby.Kuře pečené

Pečeme z jedné strany asi 40 minut, často poléváme kuře výpekem, pokud je tekutiny málo, doplňujeme vodu nebo vývar. Ze stran pekáče nejlépe štětcem na mašlování stíráme připečenou šťávu.

Po 40 minutách kuře opatrně obrátíme, snížíme teplotu na 200°C a dopečeme cca 30 minut. Zezačátku ještě poléváme výpekem, ale tak čtvrt hodiny před koncem pečení už ne, aby se nám vytvořila křupavá opečená kůže. Kuře pečenéKontrolujeme jenom, jestli je v pekáči dost šťávy a případně zase doléváme. Také otíráme stěny pekáče štětcem, šťáva tak dostane hezkou barvu. Štávu už nijak nezahušťujeme, takže musí být vypečená tak akorát, ani moc řídká, ani příliš hustá. Komu se chce, může přepasírovat, ale je to dobré právě s těmi vypečenými kousky slaniny a cibule.

Když je kuře upečeno, naporcujeme a podáváme s rýží nebo brambory a hlávkovým nebo okurkovým salátem
Kuře pečené
Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.