Sezóna medvědího česneku je krátká, tak je třeba ji rychle využít. Až někde na výletě v průběhu dubna a května narazíte v lese na hladké listy s nezaměnitelnou česnekovou vůní a s poupaty střapatých bílých květů, neváhejte a sbírejte. Pokud si nejste jisti, zkuste se porozhlédnout někde na trhu, určitě na medvědí česnek narazíte. Pro začátek je tady recept na kuře pečené s citrónem, karotkami a medvědím česnekem:
pro 4 – 5 strávníků
1 kuře
1 kg mladých karotek
1 citrón (nejlépe bio)
1 kávová lžička římského kmína
15 listů medvědího česneku
3- 4 stroužky obyčejného česneku
1 cibule
olivový olej, máslo podle potřeby
sůl, pepř, chilli nebo piment dˇEspelette
petrželka
pár plátků uzené pancetty
Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme zvenku i zevnítř, dovnítř vložíme stroužek česneku, list medvědího česneku, petrželku a plátek citrónu, přisypeme špetku chilli a svážeme kuřeti nožičky kuchyňským provázkem.
Karotky oloupeme, nakrájíme na špalíčky, cibuli na plátky, medvědí česnek na proužky. Všechno smícháme v míse s olivovým olejem, solí, pepřem, zbylými neoloupanými stroužky česneku, špetkou chilli a s římským kmínem. Citrón omyjeme a pokrájíme na kousky, přihodíme k mrkvi. Směs vsypeme na hluboký plech, navrch položíme kuře, potřeme ho ze všech stran rozmačkaným česnekem, poklademe plátky másla. Podlijeme malou sklenkou horké vody a strčíme do trouby. Pečeme asi hodinu a půl. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a asi půl hodiny před dokončením kuře a mrkev poklademe plátky slaniny. Necháme vypéct do křupava.
Podáváme s pečivem nebo polentou. Dobrou chuť!