Kuře pečené s mátou

I když je pořád zima a fouká vítr, na zahradě už je jaro v plném proudu. Všemu zelenému se na rozdíl od nás tohle počasí líbí. Máty je plný záhon, takže je třeba se jí začít seriózně zabývat. Kuře pečené s mátou se může zdát jako výstřední nápad, ale ve spojení s česnekem a citrónem je to moc dobré. Zajímavý byl způsob pečení se startem ve studené troubě, tomu jsem trochu nedůvěřovala, ale povedlo se výborně. Bohužel nevím, kde jsem recept sebrala, měla jsem jen okopírovaný text už od loňska, ale to snad nevadí. Tady je recept na kuře pečené s mátou:

1 kuře
1 kg malých brambůrků
1 citron, nejlépe bio
svazek čerstvé máty
4 stroužky česneku, neloupané
1 cibule
4 mrkve
pár plátků pancetty nebo slaniny
olivový olej
sůl, pepř
citrónový tymián (nebo obyčejný, ale nemusí být vůbec)

Mátu omyjeme a osušíme. Necháme si pár lístků na ozdobu. Kuře také omyjeme a osušíme. Nařízneme maličko kůži na několika místech, na prsou, na stehnech, kde to půjde. Prsty ji jemně odtáhneme od masa. Do těchto kapsiček zastrkáme lístky máty. Kuře osolíme, opepříme, zbytek máty vsuneme dovnitř kuřete.

Brambůrky umyjeme, překrojíme napůl, mrkev nakrájíme na proužky podélně, cibuli na plátky. Kuře posadíme do pekáče na proužky slaniny, obložíme kolečky citrónu, brambory, mrkví, cibulí a česnekem, přidáme tymián, zalijeme pár lžicemi olivového oleje. Podlijeme trochou horké vody a dáme do studené trouby. Zapneme ji na 200°C a pečeme hodinu a půl až dvě hodiny. V polovině pečení kuře obrátíme. Často poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby přilijeme trošičku vody. Přípek ze stran pekáče několikrát seškrábneme do šťávy (nebo použijeme mašlovačku a jakoby „umýváme“ boky pekáče, přípeky se krásně rozpustí).

A to je vše :-). Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.