Na úvod – tandoori je pec, ve které v Indii připravují různé pokrmy. Mimo jiné také kuře. Kuře se ovšem v peci peče, kdežto v mém receptu se dusí. Je to tedy zase taková Indie podle Petry. Recept jsem nazvala kuře tandoori, protože jsem do jogurtové marinády prostě nasypala lžíci krásně červeného tandoori koření. Neptejte se mě, co směs obsahuje, myslím, že se to liší pytlík od pytlíku. V základu bývá koriandr, pískavice, skořice, hřebíček a chilli, barvu dodává paprika. Tandoori směs se dá koupit už i v Tescu. Tak dost planých řečí, tady je recept:
Kuře tandoori
1 kuře, naporcované
1 polévková lžíce tandoori koření
1 kávová lžička kurkumy
2 x 200 g bílého jogurtu
sůl, pepř
polovina menšího květáku
2 mrkve
2 cibule
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
pár lžic slunečnicového oleje
1 rovná lžíce hladké mouky
Na dokončení:
čerstvá chilli paprička
čerstvý koriandr
Den předem (nebo alespoň 2 hodiny předem) porce kuřete lehce osolíme a opepříme. Tandoori koření smícháme s 200 g jogurtu
a porce kuřete obalíme ve směsi a necháme marinovat, překryté fólií.
Druhý den v kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme cibuli a česnek, nakrájené na plátky, přidáme kurkumu, bobkový list a potom kuře i s jogurtovou marinádou. Podlijeme trochou teplé vody a dusíme pod pokličkou za občasného obracení masa asi hodinu. Mezitím oloupeme mrkev a nakrájíme ji na špalíky. Květák rozebereme na větší růžičky. Po hodině mrkev a květák přidáme k masu a dusíme další zhruba půlhodinu. Podle potřeby podlijeme troškou teplé vody. Opatrně vyjmeme zeleninu i maso na mísu, v omáčce rozmícháme lžíci hladké mouky, 200 g bílého jogurtu a vložíme zpět zeleninu i maso. Prohřejeme a podáváme s basmati rýží, posypané kroužky chilli papričky a nasekaným čerstvým koriandrem. Jako ke všem indickým jídlům se dobře hodí sklenička suchého muškátu.
Dobrou chuť!