Kuřecí játra s mátou

 játra s mátouDnešní recept – játra s mátou – je původem z Libanonu, ale trochu upravený, hlavně podle toho, co jsem měla po ruce. Je to rychlé a je to dobré :-).

 

500 g kuřecích jater (mohou být i králičí)
1 červená cibule
10 g másla
3 lžíce olivového oleje
20 velkých lístků čerstvé máty nebo kávová lžička sušené
sůl, čerstvě mletý pepř
5 cl sherry nebo bílého vína

Játra zbavíme blanek a očistíme je. Nakrájíme na větší kousky. V misce je opepříme, ale nesolíme.

Cibuli nebo šalotku nakrájíme  na proužky. Mátu nakrájíme nadrobno. játra s mátou

V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, zprudka opečeme játra. Opatrně je obrátíme vidličkou, aby nevytekla šťáva, ale játra se opekla ze všech stran, celé to trvá asi 5 až 7 minut. Přihodíme cibuli, osolíme, restujeme další dvě minuty, stále zprudka. Podlijeme sherry nebo vínem, necháme odpařit a úplně nakonec vmícháme posekanou mátu. Ochutnáme, dochutíme.

Podáváme teplé i studené, jako předkrm, součást mezze nebo se salátem jako hlavní chod k letní večeři.  játra s mátou

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

7 komentářů

  • wydra napsal:

    Ahoj Zebuse, tak jsem se na posledni chvili rozhodla udelat tyhle jatra na sraz. Jen jsem je musela malinko pokrajet, aby bylo vic. Jsou fakt moc dobry! Recept jsem i nekde nasla, maji tam citron, ale nedala jsem. Jen trosku cherry a bilyho vina. Jo a strouzek cesneku. Jak pises, malinko jsi upravila podle sebe a ja taky a je to fakt pecka!! Tak se tesim na dalsi dobrotu, vidis jak podle tebe jedu? :-)Zdravim, wydruše

  • Petra napsal:

    Máš pravdu, že citrón mi tam taky moc nepasuje. Ale možná, že to příště zkusím, třeba budu překvapená (mile!). Díky a jeď dál :-). P.

  • Wydra napsal:

    Caaaau zas u jatyrek :-) Hele me napadlo, mas nekde ten rc origos? Zajimalo by me to. Je to fakt pecka, obcas je rada delam. Pisni, dik!!

  • Petra napsal:

    Ahoj wydro, tohle je „origoš“ recept. Jsem ráda, že ti chutná.

  • Wydra napsal:

    Ale vzdyt nahore pises ze – je původem z Libanonu, ale trochu upravený, hlavně podle toho, co jsem měla po ruce.
    Proto me zajimalo, jak jsi upravila?

  • Petra napsal:

    Asi jsem tam přidala to víno a cibuli, nedala jsem česnek, sumac, už si opravdu nepamatuji, co jsem tenkrát změnila. Jinak je to recept, který nemá jednu jedinou recepturu. Dělala jsem je i s granátovou melasou, to je velice dobré.

  • Wydra napsal:

    Aha, jasne, ted chapu. To vis, znas me, ja tahle jidla desne rada. Jdu na mejdan, delam zebušová jatýrka! :-) Máv ti!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.