Před nedávnem jsem poprvé v životě udělala kuřecí křidélka. Nějak jsem k nim dřív neměla důvěru. Ne, že bych si při pečení kuřete ráda neobrala pár kostiček… Ale pak jsem jednou v televizi (!) viděla malého kluka, jak připravuje tahle křidélka a věděla jsem, že je musím udělat. A od té doby už jsme je měli několikrát. Jsou senzační, tak akorát pálivá, naprosto neodolatelné chuti. Tady je recept:
Kuřecí křidélka po vietnamsku

12 ks kuřecích křídel, připravených k pečení
8 stroužků česneku
1/2 kávové lžičky soli
230 ml teplé vody
125 ml vietnamské rybí omáčky
1 polévková lžíce cukru
120 g rýžové nebo kokosové mouky
1 polévková lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce škrobu
230 ml teplé vody
1-2 polévkové lžíce thajské chili pasty naam phrik pao (nemáme-li, sambal oelek).
Připravíme si marinádu. Česnek rozmačkáme se solí a zalijeme 230 ml teplé vody. Necháme 10 minut odstát, pak přidáme rybí omáčku a cukr, rozmícháme. Křidélka naložíme do jednoho šálku marinády, zakryjeme fólií a necháme hodinu nebo lépe přes noc v chladu rozležet. Zbytek marinády si uschováme.
Troubu zahřejeme na 220°C.
Před přípravou necháme křidélka okapat, obalíme je ve směsi mouky a škrobu a rozložíme na plech na papír na pečení a pečeme 30 minut. V polovině doby křidélka obrátíme. Hotová křidélka přendáme na misku. Do woku nebo velké pánve nalijeme zbytek marinády, přilijeme vodu a přidáme chili pastu (nebo sambal oelek) a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty, vložíme do pánve křidélka. Restujeme na velkém plameni, dokud omáčka nezhoustne a křidélka se v ní celá neobalí. Podáváme s čerstvou okurkou nebo ledovým salátem s koriandrem. Dobrou chuť!
