Jak vidíte z minulých příspěvků, vařím v poslední době hlavně rychle. Jeden eintopf za druhým. Dnešní recept – kuřecí pánev s chřestem – je taková stálice na našem jídelníčku, většinou tohle jídlo míváme k večeři, ale hodí se dobře i k obědu. Je to recept letitý a naučila jsem se ho kdysi dávno z televize, z jednoho z prvních pořadů Jamie Olivera. Nikdy jsem si ho nezapsala, takže je možné, že se od původního receptu ten můj dost liší, nicméně pořád je to skvělé a rychlé jídlo. Chřest se ze všech zelenin hodí nejvíc, ale v nouzi, mimo sezónu, se dá použít i brokolice nebo cuketa. Postup je potom podobný, jen brokolici musíme rozdělit na opravdu malé kousky. Tady je recept:
Kuřecí pánev s chřestem podle Jamie Olivera
zhruba pro 3 – 4 strávníky
3 kuřecí prsa bez kůže
svazek zeleného chřestu
pár plátků anglické slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku (můžeme vynechat)
čerstvá bazalka
několik cherry rajčat
150 g čerstvého kozího sýra (nebo jiného čerstvého sýra)
olivový olej
sůl, pepř, koření na maso podle chuti
Kuřecí maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opepříme, okořeníme svým oblíbeným kořením (kořenicí směsi většinou nedávám, s výjimkou jedné, kterou mám moc ráda, a to je country směs, tu používám do tohoto receptu). Zakápneme olejem, promícháme a necháme odležet.
Chřestu ulámeme dřevnaté spodní části (výhonek chřestu prostě ohýbáme tak dlouho, až v dolní části praskne – je to tam, kde končí
dřevnatá část). Chřest oloupeme (hlavičky ne!), nakrájíme na asi dvoucentimetrové špalíky a hlavičky necháme stranou. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Rajčata překrojíme napůl. Slaninu nakrájíme na proužky.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme zprudka kousky kuřete. Maso obracíme. Trvá to asi pět minut. Pak k masu přidáme chřest a znovu opékáme asi pět minut. Mícháme občas. Mezitím si v malém hrnečku uvaříme hlavičky chřestu v osolené a ocitronované vodě do poloměkka, cca 3 minuty. Scedíme. K masu a chřestu přihodíme cibuli, česnek a slaninu a stále zprudka opékáme, stále mícháme. Ke konci, když už
je slanina i cibule pěkně opečená, přidáme hlavičky chřestu a cherry rajčátka. Prohřejeme, odstavíme a hotové jídlo posypeme čerstvou bazalkou a rozdrobíme na něj čerstvý sýr. Podáváme s těstovinami, nejlepší jsou tagliatelle, promíchanými s olivovým olejem a posekanou čerstvou bazalkou nebo s pečivem.
Dobrou chuť!