Léto sice končí, ale i když je to smutné, můžeme se aspoň začít těšit na podzimní hory zeleniny a ovoce. Je to takové bolestné. A začneme hned hezky květákem. Je to chudinka odstrkovaná, protože většinou se dočká leda osmažení nebo rozsekání do placiček, ale dají se s ním dělat daleko zajímavější věci. Dnes tady mám recept ještě skoro letní, na květák na studeno, ve formě salátu s jogurtovou kari zálivkou. Dělala jsem ji jemnou, ne moc pálivou, ale pokud máte rádi divočejší chuť, klidně přidejte půlku červené papričky nebo ostřejší kari koření. Tady je recept:
Květák s jogurtovou kari zálivkou
1 malý květák
1 kávová lžička kurkumy
1/2 kávové lžičky kmína
sůl, pepř
Na zálivku:
1 bílý jogurt
2 kávové lžičky jemnějšího kari koření
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
1 polévková lžíce octa ze cidru (nebo tmavého vinného octa)
1 vrchovatá lžička ne moc silné hořčice
sůl, pepř, špetka chilli
hrst čerstvého posekaného koriandru
Květák rozdělíme na růžičky. V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme kurkumu, kmín, květák a vaříme asi 12 minut. Květák musí zůstat trochu křupavý. Scedíme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme zálivku – smícháme všechny suroviny v misce metličkou. Vmícháme vychladlý květák, urovnáme na mísu a posypeme čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť!