Dnes pro vás mám hezký podzimní recept, který jsem našla na webu Chez Becky et Liz, kde se vaří převážně britská kuchyně. Hned se mi zalíbil a hned jsem ho musela vytvořit, jen jsem si trochu upravila poměry a místo bazalky použila koriandr. Květákový koláč s koriandrem.
na dortovou formu o průměru 24 cm
cca 500 g růžiček květáku
1 červená cibule
1 stroužek česneku
50 cl olivového oleje
1/2 kávové lžičky čerstvého rozmarýnu, posekaného
velká hrst pokrájeného čerstvého koriandru (nebo bazalky)
5 menších vajec
100 g hladké mouky
2 kávové lžičky prášku do pečiva
1/2 kávové lžičky kurkumy
100 g parmezánu nebo Grana padano
sůl, pepř, kmín
sezamová semínka a semínka černuchy
Troubu zahřejeme na 200°C. Formu vyložíme pomaštěným papírem na pečení a vysypeme sezamovými a černuchovými semínky.
Květák vaříme v osolené vodě s troškou kmína asi deset minut. Scedíme.
Z cibule si odkrojíme pár koleček, která dáme stranou a zbytek nakrájíme na kostky, česnek posekáme nadrobno. V pánvi zahřejeme olej, orestujeme cibuli, česnek a rozmarýn. Necháme trochu zchladnout, pak do směsi přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, kurkumu, sýr a koriandr, osolíme, opepříme a řádně zamícháme. Nakonec přidáme sýr a růžičky květáku. Těsto vlijeme do formy, posypeme semínky a poklademe kolečky cibule a pečeme 35 minut, dozlatova.
Podáváme se zeleným salátem. Dobrou chuť!
2 komentáře
Moc dobre. Pridala jsem do zakladu k cibuli trochu natrhane serano sunky pro masozrouti stravniky. Priste bych prece jen bilky vyslehala zvlast do snehu. Ale i tak super.
Díky, Ejo, za komentář a za věrné vaření :-). Možná to se sněhem bude nadýchanější, ale i takhle to bylo jedlé i třetí den! Ten koriandr s květákem je velký překvapení. V dobrém.