Labneh je další nezbytnou součástí severoafrické kuchyně. Jedná se o okapaný jogurt, smíchaný se solí, česnekem a mátou. Podle doby, po kterou ho necháte okapávat, získáte labneh hustší nebo řidší. Z déle okapaného jogurtu vznikne hmota, podobná čerstvému sýru, ze které můžete udělat kuličky, obalit je v bylinkách nebo koření a podávat k aperitivu nebo jako jednohubky.
Uvádím základní recept na misku labneh, kterou podáváme jako součást mezze (kompozice, složené z různých menších předkrmových jídel, jako jsou hummus, baba ganuž, ajlouk, falafel, olivy, etc.).
500 ml smetanového jogurt (nejradši mám choceňský)
1 rovná lžička soli
olivový olej
1 stroužek česneku
pár lístků máty
Ještě v kelímku do jogurtu zamícháme lžičku soli. Vyložíme látkovým ubrouskem umělohmotný cedník, položíme ho na hlubší misku a do cedníku přemístíme jogurt. Zatížíme – třeba konzervou – a necháme přes noc vykapat. Není nutné dávat labneh do lednice, ale ani to není na závadu.
Okapaný jogurt smícháme s rozmačkaným česnekem, posekanou mátou, urovnáme na misku, polijeme olivovým olejem a ozdobíme černou olivou. Dobrou chuť!