Lakovaní kohoutci se zázvorem

Lakovaní kohoutci se zázvoremKoupila jsem čtyři krásné žluté kohoutky. Nevařím tuhle drobnou drůbež moc ráda, vždycky mě to trochu rozesmutní (jsou takoví malí!), ale občas se přemůžu, protože je to moc dobré. Navíc se blíží Vánoce a recept může pro někoho být inspirací třeba pro sváteční oběd. Já jsem inspiraci našla tady , jen jsem si recept maličko upravila. Vařila jsem všechno v litinovém kastrolu bez poklice, ale může kohoutky dát i na pekáč a zalít je omáčkou, nebo je péct na plechu, pak se ale omáčka hodně odpaří a nebude jí dost na to, abyste si v ní namáčeli bagetu :- ). Tak tady jsou lakovaní kohoutci se zázvorem:

Pro 4 strávníky

4 kohoutci
800 g karotek
40 g třtinového cukru
30 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nastrouhaného
4 polévkové lžíce medu
6 polévkových lžic tmavé sójové omáčky
3 polévkové lžíce ústřicové omáčky
1 dcl bílého vína
20 g másla
olivový olej
větvička tymiánu (nejlíp citrónový)
sůl, pepř

rukola

Troubu zahřejeme na 190°C.

Karotky oloupeme, nakrájíme na větší špalíky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a zprudka opékáme asi deset minut, ze všech stran. Přisypeme cukr,
necháme ho rozpustit a karotky v něm necháme zkaramelizovat. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou tak, aby mrkev byla právě potopená a dusíme ještě 45 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří. Uchováme v teple.

Lakovaní kohoutci se zázvoremMezitím, co se dusí mrkvičky, osolíme a opepříme kouhoutky zvenčí i zvnitřku, do každého vložíme kousek másla a opečeme je na oleji v těžkém větším kastrolu. Opečené kohoutky vyjmeme na talíř, do kastrolu nalijeme víno, odpaříme připečené kousky, přidáme med, sójovou a ústřicovou omáčku, promícháme a přidáme nastrouhaný zázvor a tymián. Všechno zprudka povaříme, vrátíme do kastrolu kohoutky prsíčky dolů, nezakrytý kastrol strčíme do trouby a pečeme 45 minut. Často při pečení poléváme šťávou, pokud je třeba, přilijeme trochu vody nebo kuřecího vývaru. Po upečení necháme chvilku odpočinout, přikryté alobalem. Omáčku přecedíme a dochutíme případně.

Podáváme s hrstí rukoly, karamelizovanými karotkami a třeba opečeným bramborem. Nezapomeňte na bagetu, protože omáčka je strašně dobrá, takže je škoda jí na talíři byť jen kapku!

Lakovaní kohoutci se zázvoremDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.