Dnes pro vás mám něco sladkého a tradičního. Lemon curd neboli citrónový krém je základem nebo součástí mnoha moučníků. Pokud máme skleničku v lednici, žádná návštěva nás nepřekvapí. Tak bez řečí k receptu:
na cca 350 ml krému
100 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy
kůra ze dvou citrónů
150 g cukru
4 vejce
100 g másla
Je lepší použít citróny chemicky neošetřené, ale pokud se k takovým nedostaneme, vezmeme dva obyčejné, ale pěkně zralé citróny a řádně je vydrbeme houbičkou pod teplou tekoucí vodou. Kůru z nich ostrouháme jemným struhadlem a šťávu vymačkáme, odměříme 100 ml a přecedíme přes čajové sítko, abychom v krému neměli pecičky.
Připravíme si vodní lázeň – do většího prostorného kastrolu postavíme pařák, zalijeme vodou, aby byl potopený a vodu přivedeme k varu. Než se začne vařit, rozšleháme ve skleněné misce vejce, cukr, šťávu i kůru, přidáme pokrájené máslo a misku postavíme na pařák do vodní lázně a zahříváme 15 minut. Zpočátku můžeme míchat jen občas, jakmile začne směs houstnout, šleháme metličkou bez přestání. Hotový hustý krém nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout.
Krém můžeme použít tak, jak je, k plnění košíčků, na klasický citrónový koláč s pusinkou, nebo ho zamíchat do mascarpone, tvarohu, šlehačky a plnit jím různé moučníky, makronky. Nebo můžeme chodit do lednice a prstíčkem zkoušet, jestli se krém nezkazil, dokud tam nějaký zbude (což nebude trvat dlouho!).