Letos jsem trochu zanedbala lilky, zato jsem se víc než dost věnovala rajčatům. V tomhle receptu to lilkům trochu vynahradím, aniž bych opustila rajčata. Pořád ještě se dají sehnat dobrá, lilky také ještě bývají vidět, tak vzhůru do tohoto roztomilého receptu! Lilkové balíčky jsou hezké a vynikající, k tomu se ještě moc dobře vaří a netrvá to dlouho. I ti, co lilek neradi, ho v tomhle receptu budou akceptovat. Tady je recept:
pro 4 strávníky
Lilkové balíčky plněné mletým masem
2 pevné delší lilky
400 g mletého hovězího masa
1 mrkev, kousek celeru (nemusí být)
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 houska
trochu mléka (nemusí být)
velká hrst zelených bylinek (oregáno, bazalka, saturejka, petrželka)
1 kávová lžička mletého koriandru
1 kávová lžička mletého římského kmína
lžíce oleje
sůl, pepř
Na omáčku:
1 cibule nebo šalotka
kousek bulvy fenyklu
400 g sekaných rajčat v plechovce (nebo ekvivalentní množství čerstvých rajčat)
4 bobkové listy
sůl, pepř
olivový olej
Lilky omyjeme, osušíme, odkrojíme jim konce a opatrně je podélně nakrájíme na dlouhé proužky o síle asi 5 mm. Opečeme je postupně na grilovací pánvi z obou stran a necháme vychladnout. Mrkev a celer uvaříme doměkka v trošce vývaru, nebo použijeme zeleninu, která nám zbyla z vaření polévky.
Housku (nebo 2 plátky toastového chleba) nakrájíme na kostky, namočíme do mléka nebo vody. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer rozmačkáme vidličkou. Bylinky nasekáme. Maso dáme do mísy, okořeníme, osolíme, opeříme, přidáme vymačkanou housku, olej, cibuli, rozmačkanou zeleninu a rozmačkaný česnek. Pečlivě promícháme.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
V pánvi rozehřejeme pár lžic oleje, orestujeme na něm pokrájenou cibuli a fenykl, přilijeme rajčata, osolíme, opepříme a chvilku odkryté dusíme.
Vždy dva plátky lilků položíme kolmo přes sebe (do kříže), doprostřed položíme větší kuličku z masové směsi a konce lilku přehneme přes sebe, abychom vytvořili balíček. Pokračujeme do spotřebování materiálu. Do pekáčku nalijeme rajčatovou omáčku, naskládáme do ní lilkové balíčky, mezi ně zastrkáme bobkové listy, pokapeme olivovým olejem a pečeme asi 40 minut. Podáváme s rýží a s jogurtem.
Dobrou chuť!