Bizarní nápad, si asi říkáte, když čtete název dnešního příspěvku. Ale je to dobré, opravdu. Navíc nám to odpomůže od trochy javorového sirupu, se kterým si beztak moc nevíme rady :-). A představte si, že na tomhle jídle si pochutnávali zároveň odpůrci kapustiček i odpůrci ryb obecně! Vůbec ničeho se neobávejte a do toho. Jen dopředu říkám, že nedoporučuji nic měnit ani přidávat. Recept pochází z posledního čísla Cuisine et Vins de France:
Losos s kapustičkami, citrónovou omáčkou a javorovým sirupem
pro 4 strávníky
2 steaky z lososa
500 g růžičkové kapusty
2 jarní cibulky s natí
1 citron
1 šalotka
75 g másla
150 ml bílého vína
30 ml javorového sirupu
4 lžíce olivového oleje
1 kávová lžička červeného pepře
sůl, pepř
Lososa zbavíme kůže, pokrájíme na velké kostky, osolíme, pokapeme pár kapkami citrónové šťávy a promícháme s červeným pepřem.
Šalotku nakrájíme nadrobno. V menším kastrůlku ji orestujeme ve 30 g másla, asi 3 minuty. Zalijeme bílým vínem a necháme ze dvou třetin odpařit. Z citrónu vymačkáme šťávu, přecedíme a přidáme do kastrůlku. Promícháme a mimo oheň vmícháme zbylé máslo, pokrájené na kousky.Prošleháme, osolíme, opepříme a necháme stranou v teple.
Kapustičky očistíme, zbavíme vnějších lístečků, opláchneme. Pokrájíme je na čtvrtiny (menší jen na půlky) a povaříme je 8 minut v osolené vodě. Scedíme, propereme ve studené vodě a necháme stranou.
Lososa opečeme zprudka na pánvi ze všech stran, dozlatova, ale jen velmi rychle. Přilijeme javorový sirup a asi 3 minuty restujeme a občas promícháme. Rybu vyjmeme z pánve, přihodíme kapustičky, cibulky, pokrájené na špalíky a rychle opečeme. Přemístíme na servírovací mísu, navrch rozložíme lososa, polijeme citrónovou omáčkou a podáváme s opečenou bagetou. Zbylou omáčku podáváme zároveň v omáčníku.
Dobrou chuť!
3 komentáře
Jak víš, že mám doma javorový sirup a naslano mě s ním nic moc nenapadá :-)))
Sice jsem se zařekla, že kapustičky aspoň týden ne – geniálních Cuketkových kapustiček na zádíčka v různých modifikacích jsem snědla snad už metrák – ale jdu nakupovat…Ale tohle mi bude mooooooc chutnat. Dík.
Od Tebe mi chutná všechno – snažím se Ti tady neplevelit, takže nekomentuju, ale tohle – to musím. Jak kromě pečení nic nevážím, neměřím, jedu od oka, tak tady jsem recept dodržela poctivě na gram…a bylo to SKVĚLÉ !!!
Děkuji, Ejo, za pochvalu i důvěru. Do receptu patřil ještě kadeřávek, ale ten jsem neměla, tak jsem ho ani neuváděla. Ale zkusit by se to mohlo.