Dnes si dáme rybu. Je to sice losos, ale v trochu jiné úpravě, než jsme zvyklí. Přesto, že se ryba peče poměrně dlouho, při nižší teplotě zůstává krásně šťavnatá a měkká. Ve spojení s pečeným fenyklem je to opravdová lahůdka, taková něžná, vlídná. Zkuste to, bude to chutnat i dětem. Ale nejen dětem!
Losos pomalu pečený na fenyklu
pro 2 strávníky
2 porce lososa bez kůže
2 bulvy fenyklu
2 menší cibule
1 větší mrkev
kousek pórku, jen bílá část (můžeme vynechat)
1 řapík celeru (můžeme vynechat)
pálivá paprička (množství a druh podle chuti)
petrželka
1/2 kávové lžičky červeného pepře
1 kávová lžička koriandrových semínek
sůl, pepř
citrón nebo limetka
olivový olej
Porce lososa opláchneme a osušíme. Pokapeme šťávou z limetky nebo citrónu, posypeme hrstičkou petrželky, opepříme červeným pepřem, osolíme a zakápneme olejem. Necháme odležet.
Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli a fenykl nakrájíme na nudličky. Papričku na drobné kousky. Z mrkve škrabkou na brambory uděláme dlouhé plátky, které pak podélně nakrájíme také na nudličky. Pórek a celer, pokud je budeme používat, nakrájíme na kousky.
Ve woku nebo na pánvi rozehřejeme trochu oleje a opečeme nejdřív cibuli s papričkou a koriandrovými semínky, pak přidáme ostatní zeleninu, lehce opepříme a osolíme a restujeme, až je zelenina mírně měkká, zhruba pět minut. Ke konci podlijeme pár lžicemi vody, aby se ode dna pánve uvolnily přípeky. Do zapékací misky přemístíme zeleninovou směs, na ni položíme porce lososa a pečeme asi 40 minut. V půlce doby pečení porce lososa otočíme. Podáváme s bagetou nebo s rýží a se skleničkou bílého vína.
Dobrou chuť!