Dnes nemám inspiraci pro žádný úvod. Tohle jídlo nemá kolem sebe žádnou historku, vzniklo jen ze šťastného nápadu jednoho slunečného sobotního dopoledne :-). Tady je recept:
Losos s čočkovým salátem
pro 4 strávníky
4 porce lososa s kůží
citrónová šťáva
sůl, pepř
kousek másla, olej
400 g drobnozrnné čočky
1 mrkev
1 šalotka
1 pevné zralé rajče
olivový olej
na zálivku:
2 malé šalotky
1 polévková lžíce vinného octa (nebo napůl se šťávou z limetky)
4 polévkové lžíce olivového oleje
hrst nadrobno nakrájené pažitky
špetka římského kmína (větší či menší podle chuti)
sůl, pepř
Porce lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme stranou.
Čočku přebereme, propláchneme. Dáme ji do hrnce do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Slijeme a necháme stranou. Mezitím oloupeme mrkev, uvaříme ji v páře doměkka a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku nakrájíme nadrobno. Rajče zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky stejné velikosti, jako jsou ty mrkvové.
Na pánvi zahřejeme trochu oleje, přihodíme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme kostičky mrkve a čočku, osolíme trochu a prohřejeme. Odstavíme.
Připravíme si zálivku prošleháním všech přísad. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem, zprudka z obou stran opečeme lososa. Zatímco se peče, zalijeme čočkový salát zálivkou, přidáme kostičky rajčete a dobře promícháme.
Podáváme čerstvě upečeného lososa s vlažným čočkovým salátem.
Dobrou chuť!