Dnes konečně nic sladkého! Jednoduchý recept na rybu, se zimní variantou ratatouille. Ryba by mohla být asi i jiná, ale připadá mi, že losos se hodí nejvíc, ryba s bílým masem by se mi v kombinaci s touhle zeleninou zdála v zimě nějak moc dietní.
Na 4 porce
4 steaky z lososa, stažené z kůže
sůl, pepř, citrónová šťáva
1 cibule
1 fenykl
3 stroužky česneku
2 velké řapíky celeru
1 cuketa
1 paprika
2 rajčata
1/2 pol. lžíce koriandrových semínek
špetka chilli
1 kávová lžička hořčičných semínek
špetka sušeného rozmarýnu
suché bílé víno podle potřeby
sůl, pepř
olivový olej
Lososa osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme stranou.
Cibuli a fenykl překrojíme napůl a potom na plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme také na plátky. Řapíkatý celer, cuketu a papriku nakrájíme na větší kousky, rajčata na plátky.
Rozpálíme olej na pánvi, orestujeme cibuli, fenykl a česnek, po dobu asi pěti minut. Přemístíme do menšího kastrolu na střední plamen, přihodíme koriandrová semínka, osolíme, opepříme a zalijeme tak půldeckou bílého vína. Nepřikrýváme a necháme odpařovat. Mezitím na pánvi postupně opékáme zprudka ostatní zeleninu a přidáváme ji ke směsi cibule-fenykl-česnek. Vždy, když se víno odpaří, přilijeme zase trochu, ale opravdu trochu, několik lžic. Postupně přidáme hořčičné semínko, chilli, rozmarýn a rajčata. Po asi deseti minutách odstavíme, ochutnáme, dosolíme případně. Udžujeme teplé.
Lososa opečeme z obou stran na oleji s plátkem másla a podáváme se zeleninovou směsí a rýží.
Dobrou chuť!