Recept na malá kuřátka s nádivkou je takový velikonoční, někomu by se třeba mohl hodit. Nádivkou se dá naplnit i větší kuře, pak je třeba prodloužit dobu pečení, ale mně osobně velká kuřata s nádivkou moc nechutnají, není to ono. Tady je recept:
Malá kuřátka s nádivkou
pro 4 strávníky
2 malá kuřátka
2 stroužky česneku
1 malá cibule
pár plátků slaniny (použila jsem guanciale)
20 g másla
kmín
300 g drůbežích jater
2 šalotky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
drcený kmín
2 krajíce chleba bez kůrky nebo 2 housky
20 g slaniny
1 vejce
asi 80 ml červeného portského vína
2 lžíce oleje
20 g másla
hrst posekané petrželky
velká hrst tmavých rozinek
Kuřátka omyjeme, osolíme a očesnekujeme vnitřní prostor a odložíme stranou. Trochu česneku si necháme na počesnekování seshora. Játra očistíme a opepříme. Nesolíme.
Chléb nakrájíme na kostičky a namočíme do vody. Šalotku, česnek a slaninu nakrájíme na drobné kousky. Máslo a olej rozpálíme na pánvi, prudce opečeme játra. Když jsou opečená z jedné strany, to je asi po dvou minutách, obrátíme a hned přidáme drcený kmín, šalotku, česnek a slaninu. Opékáme a mícháme asi 2 minuty. Přilijeme víno a necháme skoro úplně odpařit. Odstavíme.
Troubu rozehřejeme na 200°C.
V misce smícháme vymačkaný chléb, vejce, pokrájená játra i s omáčkou, petrželku, rozinky. Pokud se vám zdá směs moc tekutá, přidejte trochu srouhanky, ale ne moc, pečením nádivka ztuhne. Nádivkou naplníme vnitřky kuřátek, sepneme otvory jehlami a nožky svážeme provázkem.
Slaninu rozškvaříme, nalijeme do pekáčku, přidáme cibuli, pokrájenou na měsíčky, na ni posadíme kuřátka, která zvenku ještě osolíme, opepříme, potřeme zbytkem česneku a posypeme kmínem. Na kuřátka položíme plátky másla a pečeme za občasného polévání vypečenou šťávou asi hodinu, až jsou kuřátka zlatá. Podáváme s opečenými škubánky a s jablky pečenými v sušené šunce s tymiánem. Dobrou chuť!
Opečené škubánky
brambory
hladká mouka
sůl
kmín
olej
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vhodíme do vroucí osolené vody s kmínem. Vaříme 20 minut. Pak z brambor slijeme tolik vody, aby zůstaly jen tak akorát ponořené. Povrch zasypeme hladkou moukou v silné vrstvě tak, aby se nerozmočila hned. Obrácenou vařečkou do mouky uděláme takzvaných sedm šťouchů (sedm šťouchů do kucmouchu, říká moje milá maminka) a přikryjeme pokličkou. Vaříme (a paříme) dalších 10 minut. Poté už vodu nesléváme, ale vezmeme ruční šťouchadlo a brambory i s napařenou moukou rozšťoucháme a rozmícháme na hladkou hmotu, která se podobá husté bramborové kaši. Necháme vychladnout.
Pozn.: Pokud chceme dělat škubánky normální, podávají se už v tuto chvíli. Pomaštěnou lžící se vykrajují škubánky a na talíři se polévají buď sádlem a sypou cukrem a mletým makem, nebo se polévají máslem a sypou tvarohem a solí.
My je budeme opékat, takže si je necháme vychladnout, pak z nich navlhčenýma rukama uděláme placičky toužené velikosti a opékáme na troše oleje. Když zbydou, můžeme si druhý den vytvořit nostalgický zážitek: do škubánku zabalit silnější plátek gothaje, udělat placičku, opéct a podávat s hlávkovým salátem!