Malá kuřátka s nádivkou a opečenými škubánky

Kuřátko  s nádivkouRecept na malá kuřátka s nádivkou je takový velikonoční, někomu by se třeba mohl hodit. Nádivkou se dá naplnit i větší kuře, pak je třeba prodloužit dobu pečení, ale mně osobně velká kuřata s nádivkou moc nechutnají, není to ono. Tady je recept:

Malá kuřátka s nádivkou

pro 4 strávníky

2 malá kuřátka
2 stroužky česneku
1 malá cibule
pár plátků slaniny (použila jsem guanciale)
20 g másla
kmín

300 g drůbežích jater
2 šalotky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
drcený kmín
2 krajíce chleba bez kůrky nebo 2 housky
20 g slaniny
1 vejce
asi 80 ml červeného portského vína
2 lžíce oleje
20 g másla
hrst posekané petrželky
velká hrst tmavých rozinek

Kuřátka omyjeme, osolíme a očesnekujeme vnitřní prostor a odložíme stranou. Trochu česneku si necháme na počesnekování seshora. Játra očistíme a opepříme. Nesolíme.Kuřátko  s nádivkou

Chléb nakrájíme na kostičky a namočíme do vody. Šalotku, česnek a slaninu nakrájíme na drobné kousky. Máslo a olej rozpálíme na pánvi, prudce opečeme játra. Když jsou opečená z jedné strany, to je asi po dvou minutách, obrátíme a hned přidáme drcený kmín, šalotku, česnek a slaninu. Opékáme a mícháme asi 2 minuty. Přilijeme víno a necháme skoro úplně odpařit. Odstavíme.

Troubu rozehřejeme na 200°C.

V misce smícháme vymačkaný chléb, vejce, pokrájená játra i s omáčkou, petrželku, rozinky. Pokud se vám zdá směs moc tekutá, přidejte trochu srouhanky, ale ne moc, pečením  nádivka ztuhne. Nádivkou naplníme vnitřky kuřátek, sepneme otvory jehlami a nožky svážeme provázkem.

Slaninu rozškvaříme, nalijeme do pekáčku, přidáme cibuli, pokrájenou na měsíčky, na ni posadíme kuřátka, která zvenku ještě osolíme, opepříme, potřeme zbytkem česneku a posypeme kmínem. Na kuřátka položíme plátky másla a pečeme za občasného polévání vypečenou šťávou asi hodinu, až jsou kuřátka zlatá. Podáváme s opečenými škubánky a s jablky pečenými v sušené šunce s tymiánem. Kuřátko  s nádivkouDobrou chuť!

Opečené škubánky

brambory
hladká mouka
sůl
kmín

olej

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vhodíme do vroucí osolené vody s kmínem. Vaříme 20 minut. Pak z brambor slijeme tolik vody, aby zůstaly jen tak akorát ponořené. Povrch zasypeme hladkou moukou v silné vrstvě tak, aby se nerozmočila hned. Obrácenou vařečkou do mouky uděláme takzvaných sedm šťouchů (sedm šťouchů do kucmouchu, říká moje milá maminka) a přikryjeme pokličkou. Vaříme (a paříme) dalších 10 minut. Poté už vodu nesléváme, ale vezmeme ruční šťouchadlo a brambory i s napařenou moukou rozšťoucháme a rozmícháme na hladkou hmotu, která se podobá husté bramborové kaši. Necháme vychladnout.

Škubánky Škubánky ŠkubánkyPozn.: Pokud chceme dělat škubánky normální, podávají se už v tuto chvíli. Pomaštěnou lžící se vykrajují škubánky a na talíři se polévají buď sádlem a sypou cukrem a mletým makem, nebo se polévají máslem a sypou tvarohem a solí.

My je budeme opékat, takže si je necháme vychladnout, pak z nich navlhčenýma rukama uděláme placičky toužené velikosti a opékáme na troše oleje. Když zbydou, můžeme si druhý den vytvořit nostalgický zážitek: do škubánku zabalit silnější plátek gothaje, udělat placičku, opéct a podávat s hlávkovým salátem!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.