Manalas (v jednotném čísle manala) jsou tradiční panáčci z brioškového těsta, které v předvánočním čase potkáte téměř na každém rohu každého alsaského města. Hlavně proto, že téměř na každém rohu je tam pekařství, což je pěkně zákeřné. Ale tak si aspoň člověk může cvičit pevnou vůli… Zpět k receptu – manala nebo také manele představuje malého svatého Mikuláše (ano, vyžaduje to značnou představivost), takže vlastně přicházím s receptem trochu pozdě, ale myslím, že to nevadí. Recept se traduje už od patnáctého století a lidé si těmito malými brioškami vylepšovali náladu před nadcházející zimou. Což můžeme udělat i my. A věřte, že to pomáhá. Některým to pomáhá ještě víc s hrnkem kakaa :-). Tady je recept:
Manalas
na 6 nebo 8 kousků
250 g hladké mouky
45 g cukru moučka
5 g soli
2 žloutky (nebo 1 vejce)
100 ml mléka
15 g droždí
75 g povoleného másla
několik celých hřebíčků
Na potření před pečením:
1 vejce
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička mléka
Na potření po upečení:
100 g cukru moučka
20 ml vody
V míse robotu nebo domácí pekárny smícháme mouku, cukr, sůl, přilijeme teplé mléko, rozšlehané se žloutky, rozdrobíme do mísy droždí a vypracováváme těsto. Když je těsto hladké, přidáme máslo a propracovávme ještě asi deset minut. Těsto dáme do nahřáté mísy a necháme hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na šest nebo osm válečků. Z každého válečku odřízneme asi pětinu těsta a uděláme z ní kuličku. To bude hlava. Zbylý váleček nůžkami rozstříhneme zespoda asi do třetiny – vytvoříme nohy. V polovině válečku zešikma nastřihneme ruce a nahoru přitiskneme připravenou hlavu. Z hřebíčků uděláme očka a knoflíky. Necháme další půl hodiny kynout na plechu, vyloženém pečícím papírem.
Troubu zahřejeme na 180°C. V jedné misce smícháme vejce, cukr a mléko, v druhé 100 g cukru a vodu.
Postavičky potřeme směsí s vajíčkem a pečeme 12 – 15 minut, manalas mají být zlaté, ale ne hnědé. Po vyjmutí z trouby ještě horké briošky potřeme cukrovým roztokem a necháme zaschnout.
Dobrou chuť!