Po dlouhé době zase nějaké maso. Ale tentokrát v rychlé a jednoduché úpravě. A přesto, nebo proto, je to recept velice užitečný. Špízy se hodí k obědu, večeři, jako součást bufetu, jsou dobré teplé (lepší!) i studené, dají se marinovat nejen s paprikou, ale třeba s kari, hodí se k nim skoro všechny známé omáčky, ale nejvíc se k nim hodí tenhle zelný salát, světově známý pod jménem coleslaw, pěkně vychlazený. Tady je recept:
Marinované kuřecí špízy se zelným salátem
pro 4 strávníky
na špízy:
4 větší kuřecí prsíčka
šťáva z jednoho citrónu
1 polévková lžíce sladké papriky
olivový olej
sůl, pepř
na salát:
asi 400 g jemně nakrájeného bílého zelí
2 mrkve, nastrouhané na nudličky
drcený kmín
na zálivku:
1 kávová lžička cukru
1 žloutek
vrchovatá lžička ostré dijonské hořčice
5 lžic neutrálního oleje
2 lžíce kysané smetany
šťáva z půlky citrónu
sůl, pepř
Zelí a mrkev promícháme v míse, lehce posolíme, pocukrujeme, posypeme drceným kmínem a znovu promícháme. Necháme
proležet.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší stejnoměrné kostky. Dáme je do misky, osolíme, opepříme, zasypeme paprikou, zakápneme citrónovou šťávou a olivovým olejem. Promícháme, přetáhneme misku fólií a necháme odležet v chladnu.
Mezitím si připravíme zálivku na salát. Žloutek prošleháme s ostatními přísadami, až nám vznikne hladká zálivka majonézovitého stylu. Vmícháme ji do proleželého zelí a dáme do chladna.
Kousky kuřecího masa napícháme těsně za sebou na špejle nebo jehly. V pánvi rozehřejeme pár lžic oleje a špízy opečeme dozlatova ze všech stran. Podáváme horké se studeným zelným salátem a s dobře vychlazeným suchým bílým vínem. Výborně se hodí třeba muscadet.
Dobrou chuť!