Mini Pavlova s pomerančem

A dnes zase sladký recept. Máme sezónu nejlepších pomerančů a citrónů, tak toho musíme využít. Pavlova (vynechám úplně tisíckrát opakovanou historii vzniku dezertu) je dezert, který se sestává víceméně jen z cukru, ale přesto nebude přeslazený, pokud nepřesladíme šlehačkovou náplň. V téhle variantě navíc máme kontrapunkt v podobě citrusových plodů, nebojte se na obložení přidat i pár dílků limetky nebo citrónu, dostane to švih :-). Je nutné pusinky péct opravdu pomalu, mírně a dlouho, Pavlova má totiž být celá křupavá. Tvrzení, že má být křupavá na povrchu a uvnitř vláčná, je mylné, podle mě se traduje jen proto, že spousta lidí nemá trpělivost péct pusinky pořádně. Tak tady je recept:

Mini Pavlova s pomerančem

Mini Pavlova

na asi 8 kousků

Na korpusy:
3 bílky pokojové teploty
140 g cukru krupice
65 g cukru moučky
1 polévková lžíce škrobové moučky (Maizena, Gustin)
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
pár kapek vanilkové esence nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku

Na šlehačkový krém:
200 ml smetany na šlehání
1 kelímek mascarpone
2 rovné polévkové lžíce cukru moučky
4 lžíce limoncella

Na oblohu:
vykrájená filátka z pomeranče (limetky, citrónu, mandarinky…)
nastrouhaná kůra z bio citrusů, lístky čerstvé máty

Mini Pavlova

Troubu zahřejeme na 120°C.

Bílky šleháme nejdřív s citrónovou šťávou na nižší rychlost. Když se zpění, přidáme třetinu cukru krupice a šlehámerychleji, o chvíli přidáme další třetinu cukru, zase šleháme, nakonec dosypeme zbytek cukru a šleháme, dokud sníh není úplně tuhý a lesklý. Trvá to asi deset minut. Poté přidáme škrobovou moučku, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec už jen za pomoci
stěrky opatrně vmícháme cukr moučku. Naplníme sněhem zdobicí sáček se širší zdobicí špičkou (pokud použijeme igelitový, vezmeme si raději dva přes sebe, hmota je hutná a sáčky mají tendenci puknout) a nastříkáme na plech, vyložený papírem na pečení kolečka o velikosti jednotlivých porcí. Můžeme samosebou udělat i jednu velkou pusinku, ale musíme prodloužit dobu pečení asi o deset minut. Po obvodu koleček nastříkáme rantlík, aby nám šlehačková náplň dobře držela uvnitř. Plech dáme do trouby a pečeme 10 minut při 120°C, pak snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme ještě hodinu a 20 minut. Pusinky musí zůstat krásně bílé. Po upečení vypneme troubu, pootevřeme a necháme pusinky vychladnout.

Mini Pavlova

Do mísy robotu dáme mascarpone a cukr a promícháme, až je mascarpone hladké. Přilijeme smetanu a šleháme, až je směs hustá a tvoří špičky. Nakonec opatrně vmícháme limoncello. Směsí plníme připravené pusinky, obložíme dílky pomeranče a posypeme mátovými lístky. Podáváme ihned. Pusinky neplníme moc dlouho dopředu, chceme, aby korpusy zůstaly křupavé. Dobrou chuť!

Mini Pavlova
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.