Mladý pórek s omáčkou gribiche

VMladý pórek s omáčkou gribiche zeleninové tržnici se nejlépe pozná, jaký pokrok dělají roční období. A ve chvíli, kdy se objeví rebarbora a mladý pórek, je jasné, že jaro je za dveřmi. S velkou radostí jsem dnes koupila dva svazky krásně tenoučkých mladých pórků a hned jsme je snědli jen lehce povařené s pikantní omáčkou gribiche, což je studená omáčka, která se skvěle hodí k jakékoliv mladé zelenině nebo třeba k chřestu, vařeným v páře, nebo k pošírované rybě, kuřeti. A tady je recept  – mladý pórek s omáčkou gribiche:Mladý pórek s omáčkou gribiche

15 ks mladých pórků

2 vejce
1 kávová lžička kaparů
3 maličké kyselé okurky (nejlépe cornichons)
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce vinného octa
100 ml olivového oleje
sůl, pepř
hrst sekané petrželky a pažitky, máme-li, i estragon

Mladý pórek s omáčkou gribichePórky očistíme a odřízneme z nich zelené části. Řádně je opereme a uvaříme je nejlépe v troše bujónu, nebo v osolené vodě. Vaříme asi 10 minut, pokud jsou pórky tenké, stačí 7 minut. Necháme okapat a vychladnout.

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, rozkrojíme a žloutky vydlabeme na hluboký talíř. Jeden žloutek dáme stranou, druhý rozmačkáme vidličkou, přidáme k němu ocet, hořčici, sůl a pepř a metličkou rozmícháme na hladkou hmotu. Tenkým proužkem přiléváme olivový olej a stále šleháme, až vznikne omáčka podobná majonéze. Vmícháme do ní bílky, okurky a kapary, posekané nadrobno. Nakonec vmícháme bylinky.Mladý pórek s omáčkou gribiche

Na talíř urovnáme pórky, zakápneme dobrým olivovým olejem, navrch rozdrobíme kousek zbylého žloutku, omáčku dáme zvlášť do mističky a podáváme s opečeným toastem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.