Mouna, velikonoční brioška

MounaPo minulém sáhodlouhém receptu dnes jeden stručný. Blíží se Velikonoce, tak vám chci nabídnout recept na skvělou voňavou alžírskou velikonoční briošku, původem snad z města Oran, říká se jí mouna nebo mona. Pochází z kuchyně tzv. pied noirs, Francouzů, kteří se narodili a žili v Alžírsku v koloniálních dobách. Ale pak přišel rok 1962 a všechno bylo jinak. No, dost rozjímání, tady je recept:

Na jednu obří nebo tři malé briošky

500 g polohrubé mouky (nebo směs hladká – hrubá)
125 g změklého másla – ne rozpuštěného
125 g cukru
70 ml mléka nebo vody
1 kostka droždí
3 vejce
2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů
kůra ostrouhaná z jednoho citrónu
a z jednoho pomeranče
1/2 kávové lžičky soli

Mouna1 žloutek na potření
perlový cukr na posypání

Droždí s lžičkou mouky a cukru rozmícháme v teplé vodě nebo mléce.

V míse robotu šleháme vejce s cukrem, až směs zbělá. Přidáme změklé máslo a šleháme ještě asi deset minut. Přidáme kůru z citrusů. Nejlepší, když použijeme bio citrusy, ale  můžeme i řádně vydrbat běžné plody, než kůru ostrouháme (bio plody samosebou vydrbeme také, nejsme špindírové!). Přilijeme pomerančovou vodu, vzešlý kvásek z droždí a přisypáváme po částech mouku se solí. Propracováváme, dokud nám nevznikne  pružné hladké těsto, ne moc husté, ale to je dobře. Vytvoříme z něj v míse kouli, posypeme moukou a necháme hodinu a půl kynout.Mouna

Když těsto zdvojnásobí objem, přesuneme ho zovu do robotu a znovu asi 15 minut hněteme. Těsto vyklopíme n vál, rozdělíme na tři díly, které spleteme do copu a na plechu, vyloženém papírem na pečení, vytvoříme věnec. Můžeme z těsta udělat i bochánky, záleží na tom, co se nám zrovna chce. Necháme znovu kynout. Pokud máme věnec, dáme doprostřed pomoučenou skleničku nebo kulaté tvořítko, aby zůstal zachován otvor.

Mezitím troubu rozehřejeme na 190°C. Žloutek rozmícháme se lžící horké vody.

Vykynutou briošku potřeme žloutkem, posypeme perlovým cukrem a pečeme zhruba 30 minut, až je povrch zlatý a lesklý. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle, zda je upečená – když je špejle suchá, je hotovo. Necháme vychladnout a krájíme na tenké plátky. Mouna

 

Dobrou chuť!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.