Další příspěvek z rodiny severoafrických mezze – tentokrát z marocké židovské kuchyně. Mrkvový ajlouk s oblibou konzumují i ti, kteří mrkev neradi. Podáváme spolu s ostatními drobnostmi, jako jsou baba ghanoush, labneh, hoummous a podobně, v doprovodu chlebových placek a různých salátů, ke keftám a špízům.
4 velké mrkve
1 střední brambor
1 citrón
1 stroužek česneku
1 kávová lžička římského kmína
1 kávová lžička harissy (pálivá zeleninová pasta, koupíte v arabských obchodech, možá i v některých supermarketech v oddělení mezinárodní kuchyně)
2 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
hrst nasekané ploché petrželky
Oloupeme mrkve i brambor, nakrájíme je na kolečka a uvaříme v páře doměkka. Vaření v páře má tu výhodu, že zelenina se nevymáčí ve vodě a zůstane pěkně pevná. Uvařenou mrkev s bramborem rozmačkáme na hlubokém taláři vidličkou, přidáme harissu, rozmačkaný česnek, šťávu z citronu, kmín a osolíme. Pokud chceme pyré jemnější, projedeme směs tyčovým mixérem. Úplně nakonec zamícháme nasekanou petrželku. Rozložíme na misku a polijeme olivovým olejem.
2 komentáře
Včera jsem měla pocit, že jsem tam dala moc harrisy. No dala jsem tu lžičku trošku vrchovatější a mrkve zas tak velike nebyly, protože jarní. Tak jsem to dala do ledničky, že uvidím co s tím. Dneska jsem to ochutnala, všechno se rozleželo (jako guláš) a je to neovladatelně výborné! Takže poznatek – uděláme ajlouk den předem než podáváme, vyzkoušej!
Kromě toho, věděla jsem, že jsem se s tím někde už srtkala. No jasně, mám v receptech, ale z cukety. Znáš? Také výborný, jenže jsem ho dělala už poněkud dřív.
Ano, wydruse, cuketový znám a mám ho už nachystaný, že ho někdy hodím do placu. Pro mě je tenhle mrkvový s harissou nejlepší ze všech. Klidně ho sním celou misku sama (což enní problém, protože nemám příliš mrkvomilné spolustrávníky). Jsem ráda, že ti chutnalo!