Mrkvový salát s koriandrem a římským kmínem potkáte všude v Severní Africe. Recept si můžete upravit podle svých chutí, vynechat česnek (pak to už tedy nebude alžírská varianta), vynechat harissu, nemáte-li rádi pikantní příchuť, ale nikdy by neměl chybět římský kmín a čerstvý koriandr. Salát se dobře hodí k jakýmkoli grilovaným masům, nebo ho můžete jíst samotný, přidat kousek čersvého sýra a podávat jako předkrm…
400 g mrkve
2 stroužky česneku
1 kávová lžička mletého římského kmína
hrstička čerstvého koriandru
čertsvě mletý černý pepř
sůl
půl lžičky harissy
zelené olivy (nebo jiné, podle chuti, a vůbec nemusí být)
půl lžičky celého římského kmína
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme ji do kastrůlku, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý římský kmín a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, zcedíme a dáme stranou.
Z olivového oleje, citrónové šťávy, rozmačkaného česneku, mletého římského kmína, pepře a soli ušleháme hustší zálivku, promícháme s ještě teplou mrkví, vmícháme čerstvý posekaný koriandr, pokrájené olivy a necháme pár hodin vychladit.