Muffiny ve stylu tiramisu

Muffiny ve stylu tiramisuTak jsem tu po další delší odmlce. Doufám, že s příchodem jara se četnost mých příspěvků zvýší. Je déle vidět, je lepší světlo na focení, lidi se častěji navštěvují a vůbec mám lepší náladu. Dnes začneme se sladkým receptem. Přemýšlela jsem včera nad dezertem a napadlo mě tiramisu (popravdě řečeno mi ve špajzu spadly na hlavu piškoty – nakonec se ani nedostaly ke slovu, ale vnukly mi nápad). Ale nebyl čas na uležení, tak jsem zvolila modifikaci – muffiny ve stylu tiramisu. Tady je recept:

Muffiny ve stylu tiramisu

Na 12 muffinů

4 vejce
180 g polohrubé mouky
100 g mletých mandlí
120 g lehce rozpuštěného másla
150 ml mléka
1 prášek do pečiva
110 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
špetka soli

Muffiny ve stylu tiramisuNa potření upečených muffinů:
1 šálek silného espresa
1 polévková lžíce kávového rumu nebo likéru

Na krém:
500 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce kávového rumu nebo likéru

kakao na dokončení

Troubu zahřejeme na 180°C. Formu na muffiny silně vymažeme máslem.

V jedné misce smícháme mouku, prosátou s práškem do pečiva, solí, mletými mandlemi, vanilkovým cukrem a polovinou cukru. V druhé misce rozšleháme vejce s druhou polovinou cukru, vmícháme do mouky, přilijeme máslo a mléko a dobře promícháme. Těsto je trochu řidší, ale to je v pořádku. Naplníme jednotlivé formičky asi do dvou třetin apečeme 20 minut dozlatova.
Vyzkoušíme špejlí, jestli jsou muffiny upečené i uvnitř (po zapíchnutí špejli musíme vytáhnout suchou, je-li vlhká, dopečeme ještě pár minut). Necháme vychladnout a rozřízneme je v polovině.Muffiny ve stylu tiramisu

V šálku espresa rozmícháme kávový rum a řezné plochy muffinů navlhčíme.

Mascarpone s cukrem, šlehačkou a rumem vyšleháme na lehký krém, naplníme si zdobicí sáček a naneseme jednu vrstvu krému na spodní část muffinů, přiklopíme vršky a nastříkáme krémem. Do sítka nabereme trochu kakaa a krém navrchu posypeme jako bychom zdobili tiramisu. Necháme trochu vychladit a proležet.

 

Muffiny ve stylu tiramisu

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.