Tak jsem tady s dalším eintopfem. Zdá se, že spoustu z vás to těší, což zase těší mě. Název je takový macourkovský, vzpomínám si na krásnou pohádku Šaty s pávy, housaty a jeleny. Náš recept ale jistě dopadne lépe, než se povedly holčičce v pohádce její šaty. Takže noky. Kdo má dost času a chuť, udělá si noky domácí, koho čas tlačí, sáhne po pytlíku hotových noků. Dále sýr. Ricotta je důležitá, ale v nouzi poslouží i kousek lučiny nebo žervé. Parmezán můžeme zaměnit za pecorino, Granu nebo Gran Moravia, nevaříme žádný klasický recept s přesným postupem, vaříme rychle, chutně, úsporně :-). Takže kouknout do lednice a jde se na to:
Noky s panenkou, špenátem, rajčaty a ricottou
1 balení bramborových noků
cca 250 g vepřové panenky
1 cibule
3 stroužky česneku
200 g čerstvého špenátu
10 cherry rajčat
2 naťové cibulky i s natí
2 lžíce ricotty
50 g parmezánu, pecorina nebo Grana Padano (Gran Moravia také může být)
olivový olej
sůl, pepř, 1 sušená chilli paprička (lze vynechat)
Panenku nakrájíme na kousky, velké asi jako noky. Osolíme, opepříme a rozdrobíme na ni chilli papričku. zakápneme olejem a necháme chvilku odležet. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Rajčátka rozpůlíme, naťové cibulky nakrájíme nadrobno.
Noky uvaříme podle návodu a zcedíme. Trochu vody si ponecháme, asi tak naběračku.
V pánvi (nebo ve woku) rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli a česnek. Přemístíme do misky a v pánvi zprudka opečeme kousky masa. Vyjmeme z pánve, vrátíme do ní cibuli a česnek a přisypeme špenát. Dusíme, až vydusíme všechnu vodu. Pak vrátíme do pánve maso, přihodíme rajčátka, cibulku a noky. Přilijeme sběračku vody z noků a už mimo oheň vmícháme ricottu a nastrouhaný parmezán. Podáváme ihned horké, posypané hoblinami parmezánu a pokapané olivovým olejem.
Dobrou chuť!