Dnes něco sladkého. Něco hodně sladkého a pramálo dietního. Letos se konečně zase urodily ořechy, tudíž je třeba likvidovat zásoby. Inspiraci jsem našla tady. Ořechovo kávový dortík. A hrnek Earl Grey k němu. Venku se díky tomu neudělá lepší počasí, ale už to tolik nevadí…
Na korpus:
170 g povoleného másla
120 g cukru
3 vejce
140 g polohrubé mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
100 g ořechů
3 kávové lžičky rozpustné kávy
1 polévková lžíce horké vody
Na krém:
2 polévkové lžíce mléka
2 kávové lžičky rozpustné kávy
95 g povoleného másla
125 g cukru moučky
Několik ořechových jader na ozdobu
Troubu rozehřejeme na 180°C. Vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu o průměru 18 – 20 cm.
Ořechy rozmixujeme nebo umeleme na hrubší prášek. V míse šleháme cukr a máslo, pak po jednom přidáváme vejce a kávu, rozzpuštěnou v teplé vodě a vyšleháme do pěny. Lehce, vařečkou, vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem a nakonec mleté ořechy. Těsto rozetřeme do vymazané formy a pečeme asi 45 minut. Kontrolujeme stav upečení zapíchnutím špejle do těsta – ve chvíli, kdy ji vytáhneme suchou, je hotovo.
Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo šleháme s cukrem, přidáme rozpustnou kávu, rozmíchanou ve dvou lžících horkého mléka. Vychladlý korpus rozkrojíme podélně napůl a pomažeme částí krému. Zbylým krémem ozdobíme
povrch dortíku a nakonec ozdobíme několika ořechovými jádry, namočenými v karamelu.
Dobrou chuť!