Dostala jsem pod stromeček knížku o tajnostech francouzského pekaře. Přímo tajnosti v ní tedy nenajdete, ale pár opravdu dobrých receptů ano. Například mě by nikdy nenapadlo zadělávat chléb vínem, k tomu ještě červeným! A je to skvělé. Postup sice vypadá zdlouhavě, ale když za sebe těžkou práci necháte udělat robota, zůstává náročnost pouze časová. Rozhodně se vyplatí čas investovat, protože tenhle chleba sníte úplně celý. Když vám zbyde kousek do druhého dne, uděláte z něj toustíky, namažete roqufortem, opečete hrušku a nebudete litovat (snad jen toho, že je toho tak zatraceně málo!). Takže odvahu, přátelé, tady je recept:
Ořechový chléb s červeným vínem
230 g nebělené hladké mouky
230 g nebělené chlebové mouky
7 g soli
140 ml teplé vody (cca 38°C)
140 ml červeného vína
15 g sušeného droždí
300 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
2 lžičky medu
Mouku, sůl a droždí nasypeme do mísy robotu. Začneme promíchávat hnětacím hákem a po chvíli začneme přilévat vodu, smíchanou s vínem a medem. Přiléváme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy. To trvá asi 5 – 10 minut. Pak do těsta nasypte ořechy a promíchejte, aby se rovnoměrně rozmístily.
Těsto vyjmeme z mísy a necháme na vále 10 minut odpočinout, zakryté utěrkou. Pak ho do mísy vrátíme, hák umístíme do jeho středu a střední rychlostí propracováváme ještě dalších 10 – 20 minut. Těsto je elastické a měkké, nelepí se.
Znovu vyjmeme těsto z mísy na vál, prohněteme rukama a vytvoříme z něj kouli. Tu potom několikrát natáhneme a přeložíme napůl, po přeložení těsto vždy o 90°otočíme. Vznikne nám hladká koule, kterou umístíme do velké mísy, vysypané moukou a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout asi 45 minut.
Znovu těsto opatrně položíme na vál a rozdělíme na dva kusy. Z každého znovu překládáním vytvoříme kouli a položíme obě na utěrkou, poprášenou moukou a necháme na teplém místě kynout. Těsto opět zakryjeme fólií, nesnáší průvan! Necháme kynout asi 25 minut.
Po uplynutí této doby vytvarujeme bagety. Kouli vždy splácneme pěstí, aby unikl oxid uhličitý, roztáhneme ji na obdélník a smotáme do tvaru bagety. Necháme naposledy kynout zakryté fólií asi 35 minut.
Mezitím si zahřejeme troubu na 240°C. Do rozehřáté trouby dáme kastůlek s vařící vodou. Pára nám pomůže s vytvořením křupavé kůrky.
Bagety opatrně přeložíme na plech na pečící papír, potřeme osolenou vodou a do povrchu uděláme ostrým nožem několik šikmých zářezů. Plech šoupneme do trouby a pečeme 15 až 20 minut. Správně upečený chleba po poťukání na spodní stranu zní dutě.
Necháme úplně vychladnout, než začneme krájet.
Dobrou chuť!