Ořechový koláč s javorovým sirupem

Ořechový koláčProtože z ořešáků už padají čerstvé ořechy, ale v krabici mám ještě tak půl kila loňských, musela jsem přistoupit k jejich masivnější likvidaci. A začala jsem zostra ořechovým koláčem. Nejdřív jsem chtěla udělat klasický ořechový koláč se slaným karamelem, takzvaný tarte grenobloise (protože kolem Grenoblu se pěstuje spousta ořechů a mají dokonce svůj certifikát původu, něco jako AOC u vína), ale pak mě zlákal pohled na lahvičku s javorovým sirupem a zvolila jsem variantu à la Petra. Takže náplň je výsledkem okamžitého nápadu a taky toho, že mi zbyl bílek od přípravy těsta. Podle všech referencí byl vynikající. Tady je recept:

Ořechový koláč s javorovým sirupem

200 g hladké mouky
120 g másla
50 g cukru moučky
1 žloutek
špetka soli
pár lžic studené vody
kapka vanilkové esence

Ořechový koláč150 g ořechových jader
100 ml javorového sirupu nebo medu
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 bílek
50 g třtinového cukru
50 g másla
špetka soli

Formu o průměru 24 – 26 cm vymastíme máslem a vyložíme papírem na pečení, který otočíme, aby byl pomaštěný z obou stran.

Mouku vysypeme na pracovní plochu, uděláme uprostřed důlek, nasypeme do něj cukr, kolem nastrouháme na hrubém struhadle studené máslo, přidáme špetku soli, žloutek, kapku vanilkové esence a vodu. Rychle zamícháme vidličkou, aby v důlku vzniklo tekuté těstíčko a pak stejně rychle vypracujeme hladké těsto. Hned z něj vyválíme kolo a vyložíme jím připravenou formu. Dno propícháme vidličkou a dáme alespoň na hodinu do lednice. Ze zbytků těsta můžeme vykrájet sušenky, kterými koláč po upečení můžeme ozdobit.

Ořechy nahrubo podrtíme. Máslo necháme povolit.

Troubu rozehřejeme na 180°C.Ořechový koláč

Připravený korpus ve formě přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme suchými fazolemi (fazole můžeme použít i několikrát, prostě je po pečení necháme vychladnout a uchováme v krabičce) a pečeme uprostřed trouby asi 15 minut.

Mezitím si smícháme drcené ořechy, cukr, špetku soli, povolené máslo, vejce a bílek, pořádně promícháme, přidáme javorový sirup, smetanu. Z předpečeného korpusu sundáme alobal s fazolemi, nalijeme na něj ořechovou náplň a pečeme asi 35 minut. Prvních deset minut koláč pečeme bez přikrytí. Potom si namočíme kus papíru na pečení do vody, vymačkáme a koláč asi na 15 minut pečeme přikrytý vlhkým papírem. Posledních deset minut ztlumíme teplotu asi na 160°C a dopečeme odkryté. Hlídáme ke konci barvu koláče, protože když se připálí, náplň zhořkne. Pokud je naopak koláč moc světlý, dáme mu ještě pár minut. Necháme vychladnout.

Dopečeme sušenky ze zbytků těsta, nejlépe na 170°C tak šest minut na horkovzduch. Koláč ozdobíme a podáváme úplně vychladlý, politý lžičkou javorového sirupu,  nejlépe druhý den. Dobrý je i z lednice, s trochou ušlehané smetany. Ořechový koláč

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.