Ať chceme, nebo nechceme, Vánoce se blíží. Mám Vánoce ráda, takže se těším. A jak všichni víme, štěstí přeje připraveným, proto je dobré začít včas trénovat – dnes například oříškové rohlíčky s čokoládou. Rohlíčky budou daleko lepší, když oříšky před pomletím necháte nasucho opražit v troubě při 150°C asi 15 minut. Když vychladnou, promnutím v prstech se z nich krásně sloupne slupka.
Na rohlíčky:
100 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku
špetka skořice
1/2 polévkové lžíce kakaa
50 g mletých lískových oříšků
62 g cukru
62 g másla
1/2 rozšlehaného vejce
Na polevu:
50 g čokolády
kousek ztuženého tuku
Všechny přísady na těsto si dáme na vál a rychle promneme v prstech, potom vypracujeme hladké těsto (podsypáváme hladkou moukou, když se bude lepit, ale ne moc, rohlíčky by byly tvrdé). Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky – podle toho, jak velké
budeme chtít cukroví. Z každého kousku vytvarujeme rohlíček, naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme v chladnu, dokud se nám nerozehřeje trouba.
Troubu zahřejeme na 170°C a pečeme cca 7 minut.
Necháme rohlíčky vychladnout na rovné ploše. Mezitím si rozpustíme čokoládu s kouskem tuku a namáčíme vychladlým rohlíčkům špičky. Necháme zaschnout a uložíme na bezpečné místo k uležení. Dobré jsou ale hned!
5 komentářů
Péct hned? Nezkoušela jsi nechat hotové těsto v lednici třeba přes noc? Vzhledem k prášku do pečiva asi radši hned. Jdu rovnou do dvojité dávky, věřím Ti. V neděli poreferuji.
Pekla jsem je hned, těsto bylo sympatické a vůbec se netrhalo. Odležení v lednici by mu určitě neuškodilo. Hotové rohlíčky jsou ale lepší několik dní odleželé.
Už lítaj z trouby. Těsto se chová naprosto vzorově. Jen je mám trochu tmavší než Ty, uberu příště kakao. Teplý jsou moc dobrý :-)
No jo, není lžíce jako lžíce :-). Jsem ráda, že se povedly!
Někdo z návštěvníků webu by je mohl přehlédnout – a to by byla škoda. Jsou opravdu moc dobré. Je na ně ten správný čas, moc k odležení nepotřebují.