Vedro vítězí, takže dnes jen kraťoučký příspěvek – ovocný salát s bazalkou a růžovým vínem. Na salát potřebujeme půlku melounu cantaloupe (charentais – ten s oranžovou dužinou), několik dobře zralých, ale pevných nektarinek, jahody podle chuti, dvě až tři lžičky cukru krupice, pár kapek citrónové šťávy a čerstvě natrhanou bazalku. Růžové víno není nutné, ale je to výhoda :-).
Meloun oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Dáme do misky. Pokud jdou nektarinky loupat, polovinu oloupeme a druhou polovinu necháme se slupkou (jen kvůli pocitu – salát je pak jemný, jemnňoučký), nakrájíme a přidáme k melounu. Jahody podle velikosti pokrájíme na kousky. Jde o to, aby všechno ovoce bylo pokrájené na přibližně stejné kusy. Zasypeme ovoce dvěma, třemi lžičkami cukru, promícháme, přidáme nadrobno nasekanou bazalku, špetku, ne zas moc a znovu promícháme. Necháme v lednici vychladit, potom rozdělíme do skleniček a přilijeme maličko růžového vína. Dobrou chuť!