Panenka na šalvěji a sherry s nastavovanou kaší

panenka na šalvěji Dnešní recept – panenka na šalvěji – je už takový podzimní. Dali jsme si ji s nastavovanou kaší, ale stejně dobře by se hodila normální bramborová kaše, nebo opečené škubánky. Kroupy do nastavované kaše si namočte asi dvě hodiny předem do studené vody, párkrát vodu vyměňte a nakonec je v té poslední osolené vodě uvařte doměkka.

2 střední panenky
2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
3 stroužky česneku
drcený kmín
2 snítky šalvěje
2 větvičky tymiánu
1 cibule (nebo 2 šalotky)
100 ml sherry medium (nebo nějaké sladší bílé víno)
400 ml vývaru
sůl, pepř
30 g másla
olej

Na nastavovanou kaši:
7 velkých brambor
2 vrchovaté naběračky vařených krup
2 stroužky česneku
hrstička majoránky
sádlo
trochu vývaru na rozmíchání

panenka na šalvějiPanenky očistíme, osolíme a opepříme. Potřeme hrubozrnou hořčicí a rozmačkaným česnekem. V hlubokém kastrolu rozehřejeme olej a opečeme panenky ze všech stran, do kastrolu přidáme cibuli, nakrájenou na plátky, zalijeme vínem a necháme trochu vyvařit. Pak přilijeme horký vývar, přidáme koření, svázané provázkem, okořeníme drceným kmínem a dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Poté pokličku sundáme a necháme omáčku zhoustnout. Když má hustotu, která se nám líbí, stáhneme z ohně a vmícháme máslo.

Na kaši uvaříme brambory doměkka, rozmačkáme je, vmícháme do nich kroupy, osolíme, okořeníme majoránkou, rozmačkaným česnekem. Přilijeme trochu horkého vývaru, přidáme trochu sádla a rozmícháme na vláčnou kaši.

panenka na šalvěji Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.