Dnes velmi jednoduchý a efektní recept – panenka pečená v listovém těstě. Je třeba si vybrat panenku pravidelného tvaru a odříznout zužující se konec, aby se celá rovnoměrně propekla. Jako přílohu jsem udělala čerstvý špenát a brambory, pečené na pánvi.
Pro 4 – 5 strávníků
1 balení listového těsta
1 pěkná panenka
velká hrst citrónového tymiánu (může být i obyčejný, ale přidejte dva proužky citrónové kůry)
pepř, sůl
olivový olej
2 lžičky dijonské hořčice
bílek
sezamová semínka
4 větší brambory
600 g čerstvého špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
Panenku očistíme, opláchneme a osušíme. Odřízneme zužující se konec, abychom získali souměrný váleček. Osolíme, opepříme bohatě čerstvě mletým pepřem, potřeme lehce olejem a dáme do misky. Obložíme celými větvičkami tymiánu (přidáme ctrónovou kůru, nemáme-li citrónový tymián). Přikryjeme fólií a necháme v chladnu nejméně dvě hodiny odležet.
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a necháme odmočit ve studené vodě. Špenát zbavíme tuhých stonků a vypereme ve velkém množství studené vody: napustíme si nejlépe velkou mísu vodou, vsypeme špenát, propereme a necháme stát. Pak opatrně špenát vybereme na cedník, písek a hlína zůstanou vlivem gravitace krásně na dně misky.
Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje, přidáme cibuli, česnek a lehce orestujeme, až cibule zesklovatí. Přihodíme špenát, osolíme, opepříme a zprudka restujeme, až špenát nejprve pustí vodu a posléze se všechna voda odpaří. Dáme stranou.
Troubu zahřejeme na 200°C. Plát listového těsta položíme i s pečícím papírem na plech, potřeme olejem a hořčicí a položíme na něj čistý váleček panenky, asi doprostřed, na maso otrháme lístky z větviček tymiánu, přeložíme těsto přes maso (jednu stranu můžeme nožem naříznout jako hřeben a vrchní plát těsta nějak ozdobně upravit – zcela podle okamžité inspirace), potřeme bílkem a posypeme sezamovými semínky a hrubou solí. Pečeme cca 30 minut, až těsto zezlátne.
Mezitím ocedíme brambory, osušíme je, na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a za častého míchání brambory opékáme asi dvacet pět minut, až začnou zlátnout a dostanou křupavou kůrku. Osolíme těsně před podáváním.
Panenku podáváme nakrájenou na plátky se špenátem a brambory zatepla, nebo s kyselou okurkou na studeno. Dobrou chuť!